Koronavirová situace v České republice je nejhorší od jara letošního roku. Statistikám nárůstu počtu nově nakažených osob bohužel momentálně vévodí Prostějov, kde hygienici registrují největší počet aktuálně nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel! A covid-19 výraznou měrou ohrožuje i školní děti, na konci minulého týdne už bylo 133 tříd základních škol v Prostějově uzavřeno a školáci museli zůstat doma v karanténě...

Takové prvenství ale nikdo z nás rozhodně nebude oslavovat. Ostatně během minulého týdne došlo k výraznému nárůstu počtu nákaz onemocněním covid-19 v celém Olomouckém kraji. Ten se společně se sousedním Moravskoslezským krajem dostal na čelo nejrizikovějších krajů v Česku. A co víc, za posledních sedm dnů přibylo na Prostějovsku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel 610 nových případů. V této statistice se jedná o nejvážněji zatížený region v České republice!

„Je to velice nepříjemná situace, se kterou musíme bojovat. V tuto chvíli nám ale nezbývá nic jiného než řešení věcí on-line, s cílem zamezit co nejvíce osobnímu setkávání. Magistrát během uplynulého týdne doporučil školám prodloužit podzimní prázdniny, k čemuž naštěstí došlo ve většině z nich. Zdálo se nám to podstatné, aby se děti co nejméně potkávaly. I tak ale registrujeme nebývalé množství tříd, které jsou aktuálně uzavřené a školáci doma v karanténě. Neblahá situace je také přímo na magistrátu, kde evidujeme vysoký počet nakažených zaměstnanců. Řešíme to izolací kolektivů a častým testováním. Jsem v denním kontaktu s tajemníkem magistrátu a přemýšlíme o tom, že úředníci začnou pracovat na směny,“ sdělil těsně před uzávěrkou Večerníku František Jura, primátor statutárního města Prostějova.

„Osobně apeluji na všechny občany Prostějova, aby dodržovali platná protiepidemická opatření a ve všech vnitřních prostorách poctivě nosili respirátory nebo alespoň roušky. A samozřejmě aby se co nejdříve nechali naočkovat, i když hodně lidí na to má stále odmítavý názor. To všechno je ale pořád to nejmenší a přitom to nejpodstatnější, co můžeme proti šíření koronaviru udělat,“ vzkazuje první muž Prostějova.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 1. listopadu