Ve čtvrtek 4. listopadu se na svém zasedání sešel krizový štáb ORP Prostějov, aby projednal aktuální epidemickou situaci . Zástupci všech složek si od ředitele nemocnice vyslechli informace o počtech pozitivně testovaných a nemocných, které dělají z Prostějovska jeden z nejvíce koronavirem zasažených okresů v České republice. Dále informace přednesli zástupci Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Městské policie Prostějov a Krajské hygienické stanice.


Krizový štáb se shodl, že v současné situaci je klíčová zodpovědnost každého obyvatele. „Chceme  apelovat na občany, aby se chránili před nákazou, jak je to jen možné. Počet infikovaných stoupá, počet nemocných vyžadujících nemocniční péči také. Udělejme maximum, abychom nepřispívali ke zhoršování situace,“ uvedl po zasedání krizového štábu jeho předseda, primátor František Jura.


Podle odborníků je nutné dodržovat hygienická pravidla známá jako ruce – roušky – rozestupy a respektovat také aktuální nařízení hygieniků týkající se pobytu v uzavřených prostorách s ochranou úst a nosu. Kdo může, měl by zvážit očkování, případně posilující třetí dávku vakcíny. „Buďme všichni zodpovědní, děláme to pro sebe a své okolí,“ dodává primátor František Jura.

Krizový štáb rovněž rozhodl o nákupu 1 000 litrů dezinfekce. Polovina z tohoto množství bude určena pro prostějovské základní školy. Město rovněž koupí celkem 12 tisíc respirátorů určených pro magistrát a pro školy.

Pro pomoc s registrací na třetí dávku očkování proti Covid 19 doporučujeme seniorům obrátit se na telefonní linky pracovníků odboru sociálních služeb případně využít bezplatnou telefonní linku Magistrátu města Prostějova 800 900 001.