Dosluhující vláda v demisi premiéra Andreje Babiše schválila na svém jednání nová zpřísnění opatření, která vcházejí v platnost ode dnešní půlnoci, tj. pondělí 22. listopadu Mezi ty nejzásadnější změny v opatřeních patří pravidelné testování na základních i středních školách, ale také ve firmách. Pro neočkované obyvatele začíná platit víceméně lockdown „bavorského modelu“, kdy tito lidé nebudou moci mimo práci a obchody nikam. Prokázání se negativním antigenním či PCR testem jako doklad bezinfekčnosti vláda, až na určité výjimky, zrušila.

 

Pozitivních případů nadále přibývá. Absolutní rekord v počtu nově nakažených zaznamenalo Ministerstvo zdravotnictví v pátek, kdy přibylo téměř 23 tisíc případů. Už ve čtvrtek na svém jednání vláda přijala nová zpřísněná opatření, která ještě v pátek dojednala. V pondělí by pak měl kabinet jednat o možných kompenzacích.

Podle premiéra Andreje Babiše by mohla být nová opatření platná do konce února a nejedná se kompletně o „bavorský model“, ale vláda se snažila inspirovat věcmi, které jsou v jejích silách.

Velmi hlasitě se tak projednávalo například testování ve školách, kde ještě ve středu mluvila hlavní hygienička Pavla Svrčinová o tom, že plošné testování nemá dostatečný efekt. Podle jejích slov by se v tom nadále pokračovat nemělo. Po jednání vlády se ale rozhodlo, že pravidelné testování bude pokračovat do konce února. Stejně tak začne být povinné testování i ve firmách.

Jak se ode dnešní půlnoci změnila pravidla

** Žáci a studenti základních a středních škol se budou každé pondělí testovat na covid. S plošným testováním škol se nyní počítá do konce února příštího roku.

** Firmy mají povinnost jednou týdně testovat na covid neočkované zaměstnance. Lidé, kteří se odmítnou testovat, budou muset mít po celou dobu na pracovišti nasazený respirátor a měli by omezit kontakty s ostatními spolupracovníky. Tato povinnost platí také pro živnostníky.

** Od půlnoci už také nestačí jako potvrzení o bezinfekčnosti PCR nebo antigenní testy. Uznávat se bude pouze očkování či případné prodělání covidu. PCR či antigenní testy budou ale nadále uznávány pro návštěvy nemocnic nebo sociálních služeb, nesmí to ale být samotest.

** Na všechny kulturní a sportovní akce, ke kadeřníkovi či na kosmetiku nebudou moci lidé, kteří nesplňují podmínky očkování nebo prodělané nemoci. Výjimku z tohoto opatření budou mít lidé, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou a kteří mají za sebou alespoň první dávku očkování. Další výjimku budou mít mladiství od 12 do 18 let. Dětí do 12 let se tato opatření nedotknou.

** Jedna z výjimek, kterou budou moci neočkovaní lidé využít, jsou ubytovací zařízení, a to pouze v případě, že se jedná o ubytování za účelem služební cesty nebo péče o jiného člověka. I nadále mohou k prokázání použít test, ovšem pouze PCR.

** Úřady by měly co nejvíce využívat homeoffice, pokud je to alespoň trochu možné.

** Lidé budou mít znovu možnost čerpat ošetřovné ve výší 80 procent vyměřeného základu mzdy. Vláda taktéž schválila příspěvek až 370 korun na den k náhradě mzdy kvůli pobytu v karanténě. Obě novely však musí ještě schválit Parlament ČR a podepsat prezident. Podporu by bylo možné vyplácet i zpětně od začátku listopadu.

** Zpřísnění se dotkne i studentů vysokých škol. Na vysokoškolských kolejích se neočkovaní lidé a bez prodělání nákazy budou muset od pondělí 22. listopadu jednou týdně prokázat testem. Antigenní nesmí být starší než 24 hodin, PCR test 72 hodin.