Ještě minulé pondělí se na schůzi vlády o nouzovém stavu neuvažovalo. Na svém čtvrtečním jednání ho však vláda vyhlásila. Může za to alarmující situace s pandemií koronaviru. V České republice počty nakažených neustále rostou a v současné době jsme třetí nejpostiženější zemí na světě. Díky nouzovému stavu může vláda opět vydávat plošná omezení a o prvních z nich rozhodla hned ve čtvrtek, platit začala od pátečních 18.00 hodin. Která konkrétní opatření vláda zavedla, vám přinášíme v aktuálním souhrnu.

 

Na tiskové konferenci po vyhlášení nouzového stavu potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že během dalších dnů neplánuje opatření měnit a o dalším vývoji se bude rozhodovat až po určité době. Během víkendu však už naznačil, že by mohly začít platit přísnější restrikce vinou nové mutace omikron, která byla poprvé prokázána v Jihoafrické republice. Podle studií je velmi nebezpečná. Během víkendu však vláda nejednala.

Nová opatření proti šíření koronaviru vláda představila ihned po vyhlášení nouzového stavu a dotkla se především vánočních trhů, které byly zrušeny. Nově musí mít také bary a restaurace zavřeno v nočních hodinách, na kulturní a sportovní akce smí maximálně tisíc osob.

Nouzový stav by měl platit až do Vánoc a pokud nebude prodloužen, skončí na první svátek vánoční 25. prosince. Opatření, která zavedla dosluhující vláda, nechá během této doby v platnosti i budoucí vláda pětikoalice v čele s Petrem Fialou. Jaký bude další postup, je v současné chvíli nejasné.

V České republice je v současné chvíli více než 265 000 aktivních případů s nákazou koronaviru a v nemocnicích leží téměř šest tisíc pacientů. Kritická situace je především na Moravě a nejpostiženějším krajem je nadále Olomoucký.

Přehled nových opatření, která jsou platná od pátečních 18.00 hodin

** Vláda vyhlásila nouzový stav, který začal platit od páteční půlnoci.

** Restaurace, bary a kluby budou muset mít zavřeno mezi 22.00 a 5.00 hodinou.

** Na veřejnosti je zakázáno konzumovat alkohol.

** Jsou zakázány vánoční trhy, jedinou výjimkou je prodej vánočních kaprů a stromků, celoroční tržiště a farmářské trhy mohou být nadále otevřené, platí zde však zákaz konzumace jídla i pití.

** V obchodních centrech se není možné stravovat a konzumace na místě je zakázána. Výjimku mají oddělené restaurace.

** Na kulturních a sportovních akcích je omezena kapacita na maximálně 1 000 osob.

** Na hromadných akcích typu oslav, plesů, firemních večírků může být maximálně 100 osob. Výjimku mají pohřby.

** Pro návštěvníky hromadných akcí i nadále platí povinnost prokázat se kompletním očkováním proti koronaviru nebo prodělanou nemocí. Negativní testy se nadále neuznávají.

** Vláda schválila také pracovní povinnost pro zdravotníky ze zařízení, kde se neléčí covid. Předpokládá, že ve většině případů půjde o dobrovolnou pomoc. Výjimka platí pro praktické lékaře, zubaře, gynekology či pracovníky v hospicové péči.

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 29. listopadu