Prostějovská nemocnice patří v současné době z pohledu péče o covidové pacienty mezi nejvytíženější v zemi. V současné době se zde zdravotníci starají o 82 nemocných, a to v době, kdy jsou čísla nakažených v České republice rekordní a stále stoupají. Lze tak očekávat, že nápor nemocných bude v dalších dnech a týdnech sílit.

Nemocnice AGEL Prostějov pečuje už o téměř stovku pacientů s koronavirem a potřebuje pomoc zdravotníků z okolí. „Vedení prostějovské nemocnice se proto obrací na ambulantní zdravotníky s výzvou, zda mohou svým již dnes maximálně vytíženým kolegům v nemocnici pomoci. Nemocnice zároveň žádá občany, aby do prostějovské nemocnice chodili jen v nejnutnějších případech, a pokud je to jen trochu možné, aby cestu v těchto dnech odložili,“ uvedl Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti AGEL provozující Nemocnici Prostějov. Aktuálně zdejší špitál hospitalizuje 82 covidových pacientů, kdy 10 z nich je ve vážném stavu, z toho 8 pacientů vyžaduje podporu umělé plicní ventilace. „Současná situace je skutečně napjatá,” potvrzuje Jiří Ševčík, předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční a jedním dechem pokračuje: „Jsme na hraně kapacity lůžek intenzivní péče a vzhledem k nepříliš optimistickému epidemickému vývoji nelze vyloučit, že se brzy zaplní. Musím vyzdvihnout mimořádné nasazení našich zdravotníků, kteří v tomto režimu jen s velmi krátkými přestávkami jedou téměř dva roky, pracovní neschopenky se nevyhýbají ani jim. Evidujeme jich více než devadesát! Proto se chci obrátit na zdravotníky z okolních ambulancí s prosbou o pomoc v současné nelehké situaci,“ žádá Ševčík.

Vzhledem k vysokému počtu hospitalizovaných pacientů s covid-19 musela prostějovská nemocnice zrušit všechny plánované operace, a to ať už chirurgické, ortopedické, i gynekologické. „Kromě infekčního oddělení je covidovým oddělením i oddělení traumatologie, interny i LDN a nelze vyloučit, že bude nutné přistoupit k další reprofilaci lůžek. Z důvodu velkého počtu indikovaných pacientů jsme opět posílili nejen kapacitu odběrového místa, zdvojnásobili jsme počet výtěrů na bezmála 750 stěrů za den, ale také provoz laboratoří, aby laboranti mohli zpracovat a vyhodnotit velký počet PCR testů,“ říká hlavní sestra Nemocnice AGEL Prostějov Marie Jouklová.

V plném režimu jede také očkování ve všech zařízeních AGEL Středomoravské nemocniční. „Jen v Prostějově zdravotníci podají během jednoho dne vakcínu bezmála třem stovkám lidí,“ doplňuje Martin Pomajbík, náměstek pro léčebně preventivní péči Nemocnice AGEL Prostějov.