V pátek dopoledne jmenoval prezident republiky vládu Petra Fialy (ODS) a ta měla hned odpoledne první zasedání, kde se řešila především aktuální situace s koronavirem. Jedno z prvních rozhodnutí, které přijala, se týká nouzového stavu. Ten nová vláda nebude chtít prodlužovat a potvrdila, že o půlnoci z 25. na 26. prosince skončí. S tímto krokem končí také dosud platná opatření. V případě zhoršování situace vinou nové varianty omikron bude vláda připravena okamžitě jednat.

 

Zrušení nouzového stavu s sebou přináší například konec zákazu nočního provozu v barech a restauracích, které nyní musely zavírat ve 22.00 hodin. V tomto duchu by tak mohly proběhnout i klasické silvestrovské oslavy, jaké často probíhaly až do ranních hodin. Zakázány nebudou už ani vánoční trhy, ale to pro prodejce nic neřeší. Zrušena budou také omezení na kulturní či sportovní akce, kde nyní mohlo být přítomno maximálně 1 000 osob. Zvedne se také maximálně počet hostů na oslavy, večírky či plesy.

I přes prodloužení otevírací doby doporučuje nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), aby lidé neplánovali žádné velké silvestrovské ani jiné večírky. „Vřele všem provozovatelům doporučuji neplánovat večírky. Pokud to uděláte, tak to vysoce pravděpodobně povede ke zhoršení situace v lednu, pak nás ale budou čekat velmi tvrdá opatření,“ vzkázal v sobotu ministr. Stejná doporučení vydal i směrem k vánočním svátkům, aby byli lidé zodpovědní, zakazovat jim však nic nehodlá.

Dosavadní ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) nové vládě doporučoval, aby nouzový stav prodloužila alespoň do konce vánočních svátků, ale s tím nová vláda s ministrem zdravotnictví Válkem nesouhlasila. „Musíme lidem věřit, že budou zodpovědní,“ prozradil nový premiér Petr Fiala.

Mimo tuto hlavní novinku chystá vláda i další změny, které by měly postupně probíhat. Rozpuštěna bude Rada pro zdravotní rizika, kterou zřídila předchozí vláda. Tuto informaci v neděli prozradil ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že je na tom dohodnutý s premiérem i ministrem zdravotnictví. Podle jeho slov rada deformovala systém krizového řízení.

Rada na svých pravidelných setkáních doporučovala vládě další postup. Nově by místo ní měl rozhodovat Ústřední krizový štáb, kde se budou pravidelně scházet ministři, kteří mají v kompetenci aktuální opatření, jež by se měla měnit.

Nový ministr zdravotnictví bude chtít také zrušit povinné očkování osob starších 60 let, jež by mělo platit od začátku března. Vládě hodlá novelu předložit nejpozději do poloviny února. Nyní chce ještě počkat, jak se bude vyvíjet současná varianta omikron. U profesí záchranného systému bude záležet na názoru vlastních rad těchto profesí. 

Změnit by se měla také otevírací doba během Vánoc. Tyto svátky sice patří do vyhlášky, podle které musí být větší obchody zavřeny, vinou nouzového stavu by ale tato povinnost nyní neplatila. Na Štědrý den bude chtít ministr zdravotnictví omezit otevírací dobu maximálně do 12 hodin a v sobotu na první svátek vánoční nechat tyto obchody uzavřené. 26. prosince už budou obchody zavřené určitě, protože již nebude platit nouzový stav.  

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 20. prosince