Na svém prvním oficiálním zasedání nové vlády premiéra Petra Fialy omezila konání akcí během vánočního období a následných oslav příchodu nového roku. Na kulturních, společenských a sportovních akcích bude moci být maximálně tisíc sedících osob, v případě, že lidé nebudou sedět u stolů, je maximálně kapacita snížena na sto osob.

Večírků a oslav se smí účastnit maximálně padesát osob. Všechna tato opatření budou platná od středy 29. prosince 2021 do neděle 2. ledna 2022.

I nadále budou muset organizátoři kontrolovat covidové certifikáty. Bez prokázání bezinfekčnosti nebude vstup osob umožněn. Negativní testování tak stále nestačí. Změny se dotknou také restaurací. U stolu budou moci sedět maximálně čtyři lidé. V případě osob z jedné domácnosti se omezení čtyř osob netýká. Zavírací doba však nebude omezena a bude moci být otevřeno i v nočních hodinách. 

Vláda také schválila změny ve školách, kde se po Vánocích bude první dva týdny testovat dvakrát týdně. Nejen žáci, ale také všichni zaměstnanci. Vždy v pondělí a ve čtvrtek. Od 17. ledna se už bude opět testovat jednou týdně. Od pondělí 27. prosince se k posilující třetí dávce už po pěti měsících mohou registrovat lidé starších třiceti let. 

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 27. prosince