Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může přinést v blízké budoucnosti nakažlivější varianta omikron až padesát tisíc nakažených denně. Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek uvedl, že vlna bude vrcholit poslední týden v lednu a na začátku února.

 

Varianta omikron je dle dostupných informací nakažlivější, ale její průběh je často mírnější. Kvůli obavě z vysokého počtu pozitivních osob bude na svém prvním jednání v novém roce řešit vláda možnost zkrácení karantén a izolací. Doba karantény by se mohla ze 14 dní zkrátit až na 5 dnů.

Pomalejší pokles procentuálně pozitivních případů denně nyní už může znamenat stále klesající variantu delta, ale zároveň postupný nárůst omikronu. Z vysokých čísel nakažených ÚZIS predikuje, že v době vrcholu epidemie by do nemocnic mohlo denně směřovat až tisíc pacientů, z toho desetina bude ve vážném stavu. Z celkového počtu nakažených však bude nemocniční pomoc potřebovat méně procent osob než u varianty delta. 

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 3. ledna