V prvním týdnu po Novém roce začala v Česku mezi nakaženými postupně převládat varianta omikron. Podle predikcí, které má k dispozici Ministerstvo zdravotnictví, by tato vlna měla eskalovat na přelomu ledna a února, kdy se očekává až padesát tisíc nakažených denně. Omikron je daleko nakažlivější než předchozí varianta delta a snáze dokáže obejít imunitu získanou očkováním nebo proděláním nemoci. Podle předchozí varianty delta je zde ale menší riziko hospitalizace. Vláda tak rozhodla o kratší izolaci i karanténě všech zaměstnanců bez ohledu na prodělanou nemoc či dokončené očkování a o povinném testování.

Studie dokládají, že varianta omikron je více než dvojnásobně nakažlivější než předchozí delta, což je způsobeno dobou, po kterou vydrží ve vzduchu, schopností uchytit se na buňky či schopností obejít imunitní systém organismu. Infekční doba a její průběh jsou ale mírnější. I proto se vláda rozhodla zkrátit dobu izolace a karantény na dobu pěti dnů. Izolace dosud trvala čtrnáct dnů. Karanténu bylo možné po sedmi dnech a negativním PCR testu ukončit. Nyní se zkrátí na dobu pěti kalendářních dnů. „Důvodem jsou obavy z počtu rychle rostoucích případů a nedostatku pracovníků v důležitých ekonomických odvětvích,“ osvětlil tyto důvody ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Pro ukončení karantény nebude potřeba test, ale po dobu dalších pěti dnů bude povinností nosit respirátor všude tam, kde je možné setkat se s dalšími lidmi. Poslední novinkou v této oblasti je, že nově budou muset do karantény i očkovaní lidé či po prodělání nemoci, kteří byli v rizikovém kontaktu. Doposud nemuseli, pokud nebyli z jedné domácnosti.

Další opatření začne platit následující pondělí 17. ledna a bude se týkat povinného testování zaměstnanců. Testovat se bude pomocí antigenních samotestů dvakrát v týdnu dle pracovních směn. V ideálním případě každý třetí den. „Pokud vyjde test pozitivní, odchází následně pracovník do karantény, a to na dobu pěti dnů,“ potvrdil ministr zdravotnictví Válek. K potvrzení nákazy tak nebude nutné absolvovat PCR test. Plošné testování bude podle ministra trvat dva až tři týdny maximálně.

V současné chvíli se testování museli podrobit pouze zaměstnanci, kteří nejsou očkovaní a neměli prodělaný covid v posledních šesti měsících. Nově se jej ale budou účastnit všichni bez rozdílu. Zaměstnance, kteří se odmítnou nechat otestovat, bude muset zaměstnavatel nahlásit hygieně a na pracovišti budou mít povinnost nosit respirátor.   (jaf)

 

Hlavní změny v opatřeních přehledně

** Od úterý 11. ledna se zkracuje izolace nakažených koronavirem a karanténa pro rizikové kontakty na pět dnů

** Po dobu dalších pěti dnů budou lidé povinni nosit respirátor tam, kde bude dána k vyšší míra rizika přenosu

** Do karantény budou muset nově i očkovaní a lidé po prodělání onemocnění

** Od 17. ledna se budou zaměstnanci testovat dvakrát týdně antigenními samotesty

** Testování bude platit i pro očkované a lidi po prodělání nemoci v posledním půl roce

** Výjimku mají ti, kteří se v práci nesetkají s jinými lidmi

** V případě pozitivního testu zamíří zaměstnanec přímo do pětidenní karantény

** PCR testů bude zdarma pět měsíčně

** Od 17. ledna se ve školách bude opět testovat pouze v pondělí, první dva týdny se testovalo dvakrát v týdnu

 

Podrobné koronavirové zpravodajství najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna