Podzimní nárůsty počtu nakažených a i hospitalizovaných lidí koronavirem se promítly do světa sportu a neminuly ani žádné odvětví v regionu. Vzrůstající počet covidových případů zasahuje výrazně do programu řady organizovaných celků, a to nejen amatérských.

Úplná stopka jako v předchozích dvou sezónách ale naštěstí nepřišla, takže i přes různé komplikace se mohli a dále mohou i „amatéři“ věnovat svým oblíbeným koníčkům. Pokud by amatérští hráči padali do karantény opakovaně, negativně by to ovlivnilo jejich přípravu. Že nic stále není zcela zažehnané, ukazuje v současné chvíli hlavně profesionální hokej, kde došlo k odložení zápasů dvou nejvyšších soutěží ve velkém, což se nevyhnulo ani Prostějovu.

Před začátkem nové fotbalové sezóny se velmi řešil její dřívější start oproti předchozím ročníkům. K tomuto kroku se fotbalové svazy odhodlaly právě kvůli epidemii, kdy se v loňském roce nepodařilo podzim dokončit. Při ohlédnutí se dá tohle řešení považovat rozhodně za správné, protože amatérští fotbalisté měli v tomto ohledu štěstí, nejhorší období se jim vyhnulo opravdu tak tak. Přestože neproběhlo všechno úplně hladce, oproti posledním ročníkům se podařilo vše zdárně překlenout.

Covid neušetřil například Otaslavice, kde skončila řada hráčů po zápase v Tovačově s pozitivním testem v karanténě. Díky B mužstvu se ale všechna utkání stihla odehrát. Jediný rest mají u B mužstva, které muselo jedno utkání odložit, domluva nakonec padla až na jarní část. Další zápas je v důsledku nákazy odložen i v nejvyšší okresní soutěži, kde se bude dohrávat zápas Vícov vz. Dobromilice. Na Dobromilice jako vítěze okresního poháru k tomu bude ještě čekat i první kolo krajského proti Olešnici, které bylo také odloženo. Překážky pak v tomto směru hlásil i Protivanov a před posledním kolem i Lipová, kde je poslední duel také odložen. V každé ze soutěží se však jedná maximálně o jednotky případů. Zádrhele i odklady se pak dotkly i mládežnických kategorií od nejvyšších soutěží po ty okresní.

Dlouho se problémy vyhýbaly i druhé nejvyšší soutěži, kde nastupuje 1.SK Prostějov, i zde se ale na konci podzimu některé objevily a k tomu přišla nálož sněhu, což znamená, že tři duely se dohrají také až před jarní částí.

V hokejovém prostředí se dlouho dařilo držet situaci pod kontrolou. Nyní ale ve velkém bojují kluby s omikronem a zápasů je odkládáno stále více. Jen za poslední týden se z plánových utkání nehrálo téměř žádné a je otázkou, jak to bude vypadat v průběhu nejbližších týdnů, kdy má počet nakažených ještě stoupat. „Když vidíme, jak se odkládá jeden zápas za druhým a jak těžko se hledají termíny, tak to není příjemné. Myslím si, že pro nás i diváky v tom začíná být chaos, dalo by se mluvit o neregulérnosti soutěže. Jestli není na zvážení na chvíli sezónu pozastavit, dát se během pár dnů do pořádku a potom to znovu rozjet s tím, že už by se místo odkladů rovnou kontumovalo, protože jinak to bude s dohráním v termínech opravdu složité,“ prozradil k současnému stavu lodivod střídačky Jestřábů Aleš Totter.

Obavy z nárůstu pozitivních případů panovaly především v halových sportech, kde se během předchozích vln nebylo možné ani scházet. Černé scénáře se ale naštěstí nenaplnily a organizované soutěže nadále pokračují. Jednou z výjimek, kterých se opatření dotkla zásadně, je SK Hanácká volejbalová liga. Zde se po povinném očkování případně prodělané nemoci soutěž stále nerozběhla a třetí a čtvrté kolo jsou zatím odložena. Páté by mělo proběhnout v polovině února, pokud by ani to neproběhlo, pravděpodobně by i nad letošním ročníkem visel otazník, soutěž by znovu zůstala nedokončená. V dalších soutěžích se také škrtům do plánovaného programu nevyhnuli, vše se ale zatím daří včas dohrávat.

Narůstající počet nakažených hlásili před Vánoci korfbalisté, kde se odkládaly duely ve velkém vinou karantén mužstev Znojma a Českých Budějovic. Postupně se ale daří duely dohrávat v náhradních termínech. „Letošní sezóna byla oproti předešlým termínově zkrácena a měla by končit už v březnu. Je to právě kvůli koronaviru, aby se případně termíny mohly odsouvat, stále tak ale byla možnost sezónu regulérně dohrát, což je určitě dobře. Teď se to před Vánoci nevyhnulo dvěma klubům a člověk dnes neví, co může nastat,“ doplnil k aktuálnímu dění trenér korfbalistů David Konečný.