I letos bude zřejmě pokračovat mírný nárůst zájmu žáků o technické obory. Přispívají k němu informace o moderním technickém vybavení středních odborných škol i o odborném výcviku a praxích přímo na pracovištích firem. Při vzdělávání budoucí generace technických odborníků však nelze zapomínat ani na jazykovou výbavu. Nejde jen o všeobecnou schopnost domluvit se v cizím jazyce, ale také o znalost odborné tematiky a příslušné terminologie ve studovaném oboru.

Pokud chce být odborná škola úspěšná, musí si uvědomovat potřebu odborného jazykového vzdělávání. Ostatně zkušenosti žáků ze zahraničních pobytů potvrzují, že znalost terminologie svého učebního oboru, stejně jako schopnost vyjádřit základní pracovní postupy v cizím jazyce posouvá žáky dopředu, pozvedne jejich sebevědomí a otevírá jim ještě větší možnosti v budoucím uplatnění na trhu práce.

V takovém případě školy k dostupným učebnicím, jako jsou například Job Masters pro řemesla a služby, mohou vydávat i vlastní pracovní listy v angličtině. Ukazuje se, že jazyk ve spojení s budoucí odborností je žákům daleko bližší. Pracovní listy studentům dávají velmi dobrou zpětnou vazbu pro ověřování správnosti úlohy i okamžitou možnost nápravy.

Témata je dobré volit podle toho, čemu se žádný odborník v praxi nevyhne. V případě maturitního oboru autotronik to může být například akumulátor. Vše klade ovšem nároky také na učitele. Příprava pracovních listů znamená často úzkou spolupráci mezi pedagogy odborných předmětů a jazykáři. Sami učitelé si někdy musí rozšířit své jazykové znalosti o odbornou terminologii užívanou v konkrétním oboru. K tomu jsou však dnes už běžně dostupné příslušné kurzy.

Znalost odborné slovní zásoby mohou žáci získávat rovněž v dílnách, kde mohou být jednotlivá nářadí a zařízení označena cedulkou s výrazem v anglickém, německém či ruském jazyce.

Naprosto ideální pak je, pokud žáci dostanou příležitost ověřit si své znalosti během výjezdu do zahraničí na technicky orientovanou stáž ve firmě. Během ní si budou moci ověřit, že se na trhu práce v jakékoliv ze zemí EU rozhodně neztratí.

 

Speciální příloha KAM ZA VZDĚLÁNÍM vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 14. února