Zní to banálně a jako klišé, ale to nic nemění na tom, že roky ve školních lavicích člověka charakterově utvářejí, ať už z ní odejde po základní, střední, či vysoké škole. A nejde pouze o charakter. Škola je o filozofii, osnovách, jednotlivých předmětech, učitelích a kamarádech, o dovednostech, které bychom si měli přenést do následného produktivního života. Utvářejí nás ale i negativní zkušenosti a kritika a platí, že uspěje ten, kdo se z chyb nesesype, ale poučí.

Ať už se rozhodnete pro studium jakéhokoliv oboru, není nikde psáno, že v něm strávíte zbytek života. Často vás totiž cesty zavedou zcela jiným směrem, ale nikdy nevíte, kdy se vám i váš vystudovaný obor může ještě hodit. Hlavně vás však škola připraví do života a získáte nutnou průpravu, zažijete řád, naučíte se toleranci a respektu, rozvíjet svůj potenciál, chápat smysl spolupráce. Nebýt školních let, pravděpodobně by přechod do reálného života a zaměstnání nebyl nijak jednoduchý. A vzdělání, to nám nikdo nevezme.

A i když se to může zdát jako otrava sedět v lavici a poslouchat, tak je důležité si tyto relativně bezstarostné roky užít. Otřepané fráze vašich rodičů a blízkých, ať jste rádi, že ještě studujete, sice mohou znít monotónně a nudně, ale vězte, že časem budete na toto období vzpomínat jen v tom nejlepším světle. Takže nepromarněte čas a studujte, dokud se dá a jste schopni to zvládat. Život vám to posléze určitě vrátí.

Speciální příloha KAM ZA VZDĚLÁNÍM vyšla jako součást tištěného vydání PROSTEJOVSKÉHO Večerníku z pondělí 14. února