Správné rozdělení času mezi prací a volnem, nástupní mzda, okamžitý kariérní růst či pracovní flexibilita vykonávat práci kdykoliv a odkudkoliv. Takové jsou podle nejnovějších zjištění hlavní podmínky pro nastupující generaci čerstvě vystudovaných osob a studentů. Podle těchto kritérií si pak také vybírají své budoucí zaměstnání. Definitivně pryč už jsou tak doby, kdy lidé měli raději fixní pracovní dobu a postupný kariérní růst.

Doba se celkově mění a s novými technologiemi se mění i pozice firem a jejich budoucích zaměstnanců. Pryč je i doba, kdy se na určité posty „stály fronty“ a kdy nezaměstnanost trápila řadu domácností. Dnes je naopak nabídek dostatek, ale schází poptávka. Pro budoucí zaměstnance je tak nyní vhodná doba, kdy si mohou vybírat a podle toho si určit svou následující kariéru.

Hlavním faktorem při výběru je pro ně v současné chvíli časová flexibilita. Tedy pokud to jen trochu jde, aby mohli pracovat kdykoliv a odkudkoliv. Pevná pracovní doba už pro studenty nezní příliš lákavě. V rámci flexibility by také chtěli, aby měli správně vyvážený čas trávený zaměstnáním a svým volnem. V rámci dnešního technologického vybavení i různých firemních potřeb jsou i tyto možnosti zcela běžné, takže se o žádné neuskutečnitelné požadavky nejedná.

Dalším faktorem, který u nich nyní často rozhoduje, je nástupní mzda. Nechtějí začínat na základu a postupně jej navyšovat, ale rovnou naskočit za vyšší částku a věnovat se už důležitým firemním věcem než začít od píky a postupně kariérně růst. I to se v dřívějších dobách zdálo nereálné, ale při současné nabídce a nedostatečné poptávce to nejsou nereálné požadavky.

 

Speciální příloha FIRMY V OLOMOUCKÉM KRAJI I. je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. března