Ať už jste malá, či velká firma, je důležité, aby vše fungovalo tak, jak má. Své by si k chodu podniku ale mělo říct vedení i zaměstnanci. Pokud se podaří vytvořit určitou symbiózu, ve které vše jde jako na drátkách, daří se vyhýbat řadě různých problémů a starostí, a i pokud se nějaké objeví, dají se řešit daleko snadněji, obzvlášť když máte mezi sebou vztah otevřený a do jisté míry rovnocenný. Stresové prostředí totiž rozhodně ničemu nepřidá a s ním klesají i zisky.

 

Samozřejmě se najdou záležitosti, na kterých se nedokážou shodnout obě strany. Ale řešit je bez chladné hlavy a kompromisu je často jen kontraproduktivní pro všechny zainteresované. Jak pro zaměstnavatele a jeho zisky, tak pro zaměstnance a jeho životní pohodlí. A i celkové komplikace a stresové prostředí pro oba mohou znamenat zbytečnou zátěž navíc, která pracovnímu nasazení také nepřidá.

Pravidlo je pak jednoduché. Pokud jde člověk do práce opravdu jen z donucení a protože musí, tak rozhodně nebude efektivní jako zaměstnanec, který se do práce těší, ať už přímo na vlastní práci, nebo kolektiv. To stejné by se dalo vztáhnout i na zaměstnavatele.

S větším nadšením, elánem a zápalem pak úměrně roste i pracovní výkon a jeho kvalita. A s tím jednoznačně souvisí i úspěchy a zisky, díky kterým se tak může posouvat nejen firma, ale i platy. A ruku na srdce. Každému se bude do zaměstnání chodit volněji s hřejivým pocitem zajištění než živoření. Pokud se i přes veškerou snahu společnou řeč nalézt nepodaří, není v dnešní době nic snazšího než to zkusit jinde. Místa na trhu jsou.