Největší svátek květin se vrací. Od 21. do 24. dubna se na Výstavišti Flora Olomouc po dvouleté odmlce koná proslulá květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc. Letos na jaře se uskuteční s podtitulem Květy a světy. Součástí bohatého programu je kromě hlavní expozice v pavilonu A či prezentace Českého zahrádkářského svazu také – v evropském měřítku ojedinělá – výstava vzácných stovky let starých bonsají či oblíbené zahradnické trhy.

„Je skvělé, že po dvou letech máme opět možnost uspořádat na jaře velkou květinovou výstavu. Bude stát za to. Hlavním tématem, které vyjadřuje vizuál výstavy a jež bude ztvárněno v hlavní expozici, je koloběh života. A to konkrétně u rostliny od jejího zrodu přes kvetení až po zánik. I předváděcí akce našich předních floristů budou s tímto tématem v souladu,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Středobodem výstavy Flora Olomouc bude již tradičně hlavní expozice v pavilonu A. Její podobu mají letos na starost respektované architektky z olomouckého architektonického a design studia mimokolektiv spolu se známým floristou Tamásem Víghem.

V pavilonu A se návštěvníci mohou těšit i na speciální večerní prohlídku hlavní expozice. Díky pestrému programu půjde o exkluzivní zážitek. Uskuteční se v pátek 22. dubna.

V hlavním pavilonu návštěvníci najdou také expozici Českého zahrádkářského svazu (ČZS) pojmenovanou Z minulosti do budoucnosti. Věnovaná bude průřezu činnosti ČZS s vidinou let budoucích.

V celé Evropě ojedinělá expozice zaplní od 21. do 24. dubna na Výstavišti Flora pavilon E. Pod názvem Tradice s fantazií bude díky spolupráci s Bonsaimuseum Isabelia k vidění jedinečná kolekce bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje v rozmezí 100 až 600 let. Valná část pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch. „Sbírka pana Valucha nemá co do počtu i stáří jednotlivých bonsají v Evropě obdobu,“ uvedla Eva Fuglíčková.

Umělecký zážitek návštěvníky čeká díky spolupráci VFO s Unií výtvarných umělců Olomoucka v oranžerii v expozici Květy v umění. Výstavu fotografií zde doplní floristická výzdoba od oceňované floristky Kláry Franc Vavříkové.

Bohatý program bude při výstavě Flora Olomouc 2022 připravený i na dalších místech olomouckého výstaviště. Venkovní část bude spolu s pavilonem G patřit velkým a hojně navštěvovaným zahradnickým trhům. K dostání budou kromě široké nabídky rostlin i zahrádkářské potřeby, nářadí pro kutily či vybavení pro včelaře.

Pavilon H bude letos na jaře zasvěcený prezentaci členů Asociace soukromého zemědělství ČR s názvem Návrat ke kořenům.

V neposlední řadě se návštěvníci mohou těšit na pestrý doprovodný program, jenž mimo jiné zahrnuje workshopy, hudební vystoupení na pódiu ve venkovním areálu Samba, aktivity pro děti a také odpočinkové zóny.