Řada profesí, u kterých to jen trochu šlo, si za poslední dva roky vyzkoušela něco, co v Česku bylo dlouho tabu. O práci z domova se totiž u nás na rozdíl od řady zemí příliš často nehovořilo. Kvůli vlnám epidemie koronaviru ale často došlo ke změnám názoru a postoji a najednou je to hojně využívaná činnost. Společnost však home office rozdělil na dva tábory. Zatímco někteří si práci z domova nemohli vynachválit a často dokázali být ještě produktivnější i díky lepšímu rozvržení pracovní náplně během dne, druhá polovina si na tento režim nedokázala zvyknout a raději nadále preferuje práci z kanceláře.

Během posledních dvou let si práci na dálku vyzkoušela celá řada firem a jejich zaměstnanců z různých oborů. V době moderních technologií navíc opravdu nejde o nic, co by se nedalo v současné době zvládat, jistě se na tom dá nalézt i řada výhod. Zaměstnanec ušetří cestu do práce a může také i během své pracovní náplně zastat různé drobné úkony v domácnosti, které by jinak musel odkládat až na večer. Navíc se může stát relativním pánem svého času, a pokud to jeho pracovní náplň povolí, může si lépe rozvrhnout svůj harmonogram a soustředit se na dané věci v ten pravý čas. Klasickým osmihodinovým směnám totiž už odzvonilo a nyní je pro řadu odvětví daleko důležitějším aspektem flexibilita.

Pokud by to v dlouhodobém horizontu vyhovovalo oběma stranám, dala by se na tom ušetřit i řada finančních prostředků nejen zaměstnance, ale i zaměstnavatele. V případě práce z domova by si totiž nemusel pronajímat ani různé další prostory pro kanceláře, které by měl každý ve svém domě.

Na druhé straně je tu ale i řada nevýhod. Například ne každému vyhovuje, že může být pánem svého času a v Česku dobře známá prokrastinace jej doma dokáže dohnat velmi rychle. Poučka „co můžeš udělat dnes, odlož na zítřek“ platí a platit bude i nadále. Kromě toho je pro řadu lidí problémem domácí prostředí v rámci rozptylování od pracovního procesu. Může se jednat o různé drobnosti, které dokážou odvádět od koncentrace. Často jsou pak zaměstnanci raději v pracovním kolektivu, kde se přeci jen více soustředí či preferují dohled svého šéfa.

Ať už je každý zastáncem té, či oné skupiny, tak během posledních dvou let se forma flexibilního zaměstnávání založená na důvěře a respektu stala vítanou alternativou k běžnému způsobu výkonu zaměstnání. Řada firem už nabízí i možnost volby, takže ať už patříte ke kterékoliv skupině, výběr je často přímo na vás a na tom, co nejvíce vyhovuje právě vám.