Úřad práce už dávno není jediným místem, kde hledat pracovní nabídky. Stačí přístup k internetu a najednou je možností, že z toho jde hlava kolem. Ano, jenže kde konkrétně tedy hledat? A je nutné se spoléhat pouze na tyto dva zdroje? Na obě otázky si zkusíme odpovědět v následujících řádcích.

Prvním místem, kam se kouknout, je již zmíněný úřad práce. Nabídky zde má přehledně seřazené, podle požadovaného vzdělání i nabízených platů. Navíc má tato varianta jednu velkou výhodu, vždy máte určitou jistotu, že se zde s vámi někdo bude bavit. Jak moc a jak úspěšně, to je druhá věc. Nevýhodou na druhou stranu je struktura nabízených pracovních pozic. Často se jedná o pozice dělnické, pro učně. Pokud máte vysokou školu, šance pro vás zde najít práci snů je nízká.

Další možností jsou internetové stránky. Jobs.cz jsou asi nejznámější. A patří mezi ty, které nabízí nejvíce pozic. Stejně tak ale na vyhledávači Seznam je možné najít kategorii práce.  A už jedete. I sama stránka se vás po delším hledání ptá, zda (a proč) jsme našli to, co hledáte. Výhodou nejen těchto internetových stránek je, že nabídka pracovních pozic myslí i na ty vysokoškolsky vzdělané. Dále si zde můžete libovolně kombinovat maximální dojezdovou vzdálenost do práce, různé požadavky (vaše i potenciálního zaměstnavatele).

Dobrou možností je ale také být aktivnější. Určit si tedy směr, kterým se chci ubírat (nebo k jakému mám předpoklady a znalosti) a začít volat. Větší a často i středně velké firmy mají personální oddělení. Vesměs se domluvíte velmi rychle. Jak se pravidelně shodnou mnohé organizace, lidé nejsou. Je to navíc nejpřímější cesta a taková, která ukazuje, že máte skutečně zájem. A nejste jen „rozesílač životopisů“ na náhodné adresy.

Existují ale i další možnosti, jak si najít práci. Samozřejmě nesmíme zapomenout na známé. Víc hlav víc ví. A čím víc se poptáváte, tím více máte šanci, že se o nějakém místě dozvíte. Navíc – a to vám na Jobs.cz ani na úřadě práce neřeknou – budete mít i zpětnou vazbu, co od firmy a zaměstnavatele čekat.

Fajn možností je taky Informační centrum pro mládež se sídlem na Cyrilometodějském gymnáziu. I přes něj se dají sehnat potřebné informace. A dokonce i při procházce po městě tu a tam narazíte na nabídku práce. Zde stačí jen trochu štěstí…