Jsou to už dva roky, kdy Statutární město Prostějov po komunálních volbách na podzim roku 2018 začala řídit nová radniční koalice. Spolupráce čtyř politických subjektů ANO 2011, PéVéčka, ODS a ČSSD se osvědčuje a v polovině období není znám jediný případ, že by se nějakým způsobem zadrhla. Prostějov se za ony dva roky opět výrazně změnil, a objektivně je potřeba zkonstatovat, že k lepšímu. Vedení magistrátu i nadále investuje do potřebných věcí stovky milionů korun, přitom si město udržuje výbornou finanční kondici. A to všechno současné koronavirové krizi navzdory!

Vládnoucí radniční koalici se během první poloviny volebního období podařilo udržet vysoký standard směrem ke stavebním investicím. A v tomto trendu hodlá pokračovat i v nadcházejícím období. Vize primátora Františka Jury a jeho kolegů počítají s rekonstrukcí klíčových komunikací ve městě, obnovou veřejných prostranství v centru i pokračováním revitalizací sídlišť. „Klíčovou investicí tohoto volebního období bude kulturní a společenské centrum a jeho okolí,“ říká první muž města František Jura (ANO 2011), který při rozhodování o výdajích městské pokladny důsledně dbá na koncepční řešení a preferuje společné financování s dalšími partnery, především se státem a s Olomouckým krajem.

„Nejnáročnější po finanční i projektové stránce byla rekonstrukce Národního domu, vyzdvihl bych dále rekonstrukci Plumlovské ulice, stavbu nového autobusového terminálu na Floriánském náměstí a jako Vrahovičák jsem pyšný na nově opravenou hasičskou zbrojnici ve Vrahovicích. Za uplynulé dva roky jsme v rozpočtu vyčlenili na stavební investice každý rok v rozmezí od 250 do 280 milionů korun. To si každé město našeho rozsahu nemůže jen tak dovolit,“ podotkl náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011) s tím, že další desítky milionů korun plynuly do oprav budov mateřských i základních škol, do dopravní infrastruktury ve městě a podobných životně důležitých akcí.

První náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko) přidává úspěchy a nové počiny v odpadovém hospodářství, v zaplnění velké průmyslové zóny i mílové kroky k vytvoření nové průmyslové zóny za Brněnskou ulicí. Radním se daří podporovat v rámci svých možností i mnohé aktivity v sociální oblasti a výrazně podporují organizace, které se na ní podílejí. „Máme velmi hustou síť sociálních zařízení, která se starají o potřebné občany,“ zmiňuje kromě jiného náměstkyně primátora pro sociální oblast a dopravu Alena Rašková (ČSSD).

Městu se v posledních dvou letech dařilo zajistit i dostatek kulturního a společenského vyžití pro prostějovské občany. „Hodně se oživilo prostějovské náměstí, koncertů a jiných představení v rámci Prostějovského léta či Prostějovské zimy, Hanáckých slavností a dalších akcí bylo bezpočet a mnohé z nich dokázaly zcela zaplnit centrum města. Ve městě máme výborně vedené kino i divadlo, kultura u nás rozhodně nestrádá,“ míní náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov), která je zodpovědná za kulturu a životní prostředí v Prostějově.

K situaci v Prostějově se v dnešní speciální tematické příloze vyjadřují i další členové vedení magistrátu, kteří zároveň ze svého pohledu hodnotí polovinu volebního období.

 

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ je součástí aktuálního vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které najdete v prodeji od pondělí 7. prosince