Roky se na tuto problematiku kašlalo. Následně se ale o ní mluvilo daleko častěji a hlasitěji. A protože se začala v poslední době týkat i našich peněženek, není tak od věci si ji čas od času připomenout.

Každému z nás se občas přihodí, že potravin nakoupí více, než je schopen zkonzumovat, následně pak končí v popelnicích či odhozené někde jinde. Nemusí to tak být a dá se z nich ještě vytvořit řada dobrých receptů, které ušetří váš čas i peníze, tak proč do toho nejít. Obzvláště v dnešní době, kdy oba zmíněné aspekty začínají být nedostatkovým zbožím.

Jen krátce pro srovnání. Na každého obyvatele Evropy připadne přibližně 100 kilogramů vyhozených potravin na rok. Více než polovina z tohoto množství je z domácnostní. Při ceně potravin se tak rozhodně nejedná o malou sumu do rodinného rozpočtu. Tak proč v tom takto pokračovat.

„Už je to v lednici dlouho, to nebudu ani zkoušet.“ „Vždyť já na to ani nemám chuť,“ a mnohé další podobné věty zaznívají často v našich domácnostech. Dá se to ale změnit. Především je důležité nenakupovat zbytečně velké množství, u kterého už předem víte, že nemůžete zkonzumovat. Obchody a jejich taktiky sice hrají zcela opačnou hru, ale je nutné držet se předem stanoveného a nákup pořídit jen z toho, co je opravdu nutné a bude zužitkováno.

Ať už vám zůstane cokoliv, vždy se z toho dá ještě něco vytvořit, co by mohlo posloužit jako svačina. Velmi oblíbené jsou například pomazánky. Na ně obvykle doma nic neschází, tak proč suroviny nespojit v jedno a neudělat si domácí, kterým se ty kupované jen těžko vyrovnají. Ani příprava nezabere mnoho času a než samu surovinu vyhodit, je toto rozhodně lepší možnost. Receptů a různých postupů je navíc všude mraky, takže si stačí jen vybrat, na jaký způsob úpravy zrovna máte chuť.

V případě ovoce a zeleniny může ještě nadělat velkou parádu třeba takový salát. Ať už zeleninový, třeba i s masem či sýrem, nebo ovocný, který jen tak, ale i v kombinaci se šlehačkou udělá v rámci teplých dnů hodně parády. Obzvláště u ovoce a zeleniny je totiž jasně poznat, když jsou suroviny už unavené, ale v případě různých salátů není nikde psáno, že musíte vyhazovat celý vypěstovaný produkt. Často jej stačí jen důkladně okrájet. Možností, jak takto ušetřit před plýtváním, je opravdu dost.

Pokud už ale opravdu vidíte, že potravina zkrátka má to nejlepší za sebou a už nepřichází v úvahu jiná varianta než ji vyhodit, učiňte tak. Nic se totiž nemá přehánět a než si způsobit zažívací problémy, konzumace prošlých potravin za každou cenu opravdu nestojí. Raději se tomu snažme včas předejít, aby potraviny do popelnic nemusely.

 

Speciální příloha nejen o kuchyni  a bydlení je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 13. června