Milujete vydatné, husté polévky a sytá jídla, jež zahřejí na těle i na duši. Nedokážete se obejít bez sladkých jídel, která máte spojená s bezstarostným dětstvím? To všechno si můžete dopřát nejen v tradičním, ale i v moderním pojetí.

Kouzlo tradičních receptů se často skrývá v tom, že je chceme připravit a jíst přesně tak, jak si je pamatujeme a nic na nich neměnit. Odvážní kuchaři se ale posledních pár let pouští do moderní úpravy českých jídel tak, aby byla zachovaná základní chuť pokrmu, ale postup či technika zpracování mohou být zcela odlišné. Takové chody mnohdy bývají odlehčené, přizpůsobené současné době a životnímu stylu.

Přejmenovaná kulajda

V moderní gastronomii je v kurzu například rozkládání klasických jídel na jednotlivé části, které se na talíři servírují odděleně. Výsledek by ale rozhodně neměl vypadat tak, že na stůl dostanete tradiční kulajdu, jen bude tekutina, houby a vejce zvlášť. S každou ingrediencí by si měl kuchař originálně a moderně pohrát. Tradiční kulajda by v moderním podání mohla vypadat jako espuma ze smetanového velouté (což je omáčka z jíšky a vývaru, zjemněná smetanou) s nakládanými houbami, koprovým olejem a ztracenými křepelčími vejci.

Makromolekulární kuchyně

Mezi trendy moderní gastronomie patří příprava různých gelů, úprava komponentů pomocí tekutého dusíku, vytváření ovocných nebo zeleninových kaviárů pomocí speciální lžíce a lehkých pěn plných vzduchových bublin, nebo dokonce vat. To jsou ale techniky, které si doma jen tak neosvojíte.

Co zvládnete doma

Experimentuje se i s různými tvary. Místo klasického oválného knedlíku může být hranatý, vařené brambory vyměníte za bramborový fondán, zkrátka z tradičního pokrmu vytvoříte koordinovaný chaos. Suroviny se vyměňují a povyšují – slepičí vejce za křepelčí, hříbky za kotrč, klasická slanina za panchettu a tak dále.

Vaření ve vakuu

Do moderní gastronomie bychom pak mohli určitě zařadit ještě úpravu Sous-vide (vaření ve vakuu za nízkých teplot), blanšírování (rychlé povaření a prudké zchlazení zeleniny), smažení téměř bez tuku (ve speciální horkovzdušné fritéze), to všechno jsou moderní technologické postupy, díky nimž můžeme v jídle zachovat to nejlepší jak po stránce výživové, tak chuťově.

Vařte i pro oko

Požadavkem moderní gastronomie je pokrm, který potěší i oko. K tomu vám pomůže výbava pro začátečníky, která zahrnuje dlouhou pinzetu, plnicí sáčky s různými nástavci na zdobení, dávkovače na omáčky a oleje, vykrajovátka, tvořítka a škrabky na zeleninové spirály.

Speciální příloha nejen o jídle, ale i bydlrení a zahradě je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 13. června