Také prostějovskému školství se pochopitelně nevyhnuly potíže spojené s krizí během dvouleté pandemie covid-19. Podle náměstka primátora pro školství v Prostějově Jana Krchňavého se už ale mateřské i základní školy ěstě dostaly do „normálu“ a výuka běží ve starých dobrých kolejí. Ale nejen to. Prostějovský magistrát během covidové krize a samozřejmě o to víc i v letošním roce „pumpuje“ do školství desítky milionů korun. A nejde pouze o stavební investice, ale v posledních měsících se z rozpočtu města financuje výrazně i moderní vybavení základních škol i mateřinek.

V těchto týdnech se už ale také vše připravuje na zahájení nového školního roku. „Ředitelé městem zřizovaných základních škol mají v úmyslu otevřít pro školní rok 2022/2023 celkem dvaadvacet tříd pro žáky prvních ročníků,“ pronesl Jan Krchňavý s tím, že už letos v květnu radní rozhodli o výrazné modernizaci výuky na základních školách. „Rozhodli jsme v radě města o pořízení licencí výukového softwaru 3D modelů a videí a nákupu 3D brýlí pro městské základní školy. Využití nových výukových softwarových modelů případně 3D videí představuje výraznou inovaci a modernizaci ve výuce žáků základních a středních škol. Specifický software, vyvíjený ve spolupráci s Univerzitou Karlovou, nabízí přibližně 1500 3D modelů a videí především přírodovědných předmětů – přírodopisu, zeměpisu, fyziky, chemie, geometrie, ale rovněž vybrané modely z oblasti kultury,“ popsal náměstek primátora pro školství Jan Krchňavý a dodal, že výhodou uvedeného softwaru je jeho všestranné použití. Je možné jej využít na projekci na počítači, tabletu, dotykovém displeji, interaktivní tabuli či chytrém mobilním telefonu. Software je rovněž uživatelsky velmi přívětivý pro přípravy učitelů na vyučovací hodiny. „Zcela novou dimenzi prohlížení potom přináší možnost využití společně s 3D brýlemi. Po zakoupení licence je možné využívat 3D modely nejen pro práci v hodinách, ale rovněž velmi efektivně pro distanční výuku, popřípadě i pro zadávání domácích prací a úkolů,“ doplnil smysl nové technologie náměstek Krchňavý s tím, že nákup licencí výukového softwaru a videí v českém jazyce včetně služeb aktivace, instalace, aktualizace, proškolení a nákupu 3D brýlí vyjde na téměř 700 000 korun.

Už nyní je navíc připraven plán stavebních investic, kterými školy projdou během letních prázdnin. „Letní měsíce jsou obdobím, kdy je na školách pracovně ´nejrušněji´. A pro ředitele škol je to čas, kdy musí kontrolovat a dohlížet na to, aby se vše stihlo. Třeba vloni se na všech mateřských i základních škol opravovalo, rekonstruovalo a uklízelo. Jsem rád, že se podařilo všude nastartovat začátek školního roku. Největší akce byly na ZŠ E. Valenty, kde je krásně opravená tělocvična, velká rekonstrukce sociálních zařízení na MŠ Husovo, rozsáhlé opravy úspěšně proběhly na MŠ Partyzánská a Raisova. Výčet škol by byl samozřejmě dlouhý, vždyť se do nich v letech 2020 a 2021 investovalo více než 135 milionů korun. Město Prostějov se stará,“ vyzdvihl Jan Krchňavý, který se vzápětí rozpovídal také o připravovaných investicích do prostějovského školství v blízké budoucnosti. „Do investic a oprav našich škol a školek jsme v loňském roce investovali osmatřicet milionů korun. V letošním roce je předpoklad šestatřicet milionů korun. V rámci dotačního programu IROP II, který by měl fungovat do roku 2027, bude město participovat na modernizaci infrastruktury škol. Základní školy zřizované statutárním městem Prostějov předkládají požadavky na modernizaci ve výši přes 200 milionů korun! Největšími investicemi, které se připravují, jsou nadstavby škol ZŠ E. Valenty a RG a ZŠ O. Wichterleho za zhruba osmadesát milionů korun. Většina škol potom plánuje vybudování a vybavení nových odborných učeben, kabinetů, dílen, cvičných kuchyněk, heren školních družin a podobně. Program počítá s devadesáti procentní dotací, takže spoluúčast města jako zřizovatele bude 10 procent. Věříme, že včasné úsilí a příprava projektů povedou k získání hodnotných dotačních prostředků. Pro ředitele škol je to spousta práce, velká výzva a skvělá příležitost vytvořit pro naše děti moderní vzdělávací zázemí. Patří jim povzbuzení, podpora a víra v jejich práci a schopnosti,“ je si vědom Krchňavý.

Náměstek prostějovského primátora zároveň přiznává, že město vnímá určitý dluh školám v podobě nutných rekonstrukcí sportovních hřišť. Postupně se snažíme revitalizovat a modernizovat všechny tělocvičny a venkovní hřiště. Jde o opravy typu vybroušení a natření podlahy tělocvičny, což je dneska už celkem vysoká položka, až po rekonstrukci tělocvičny v řádech milionů korun, tak jak bylo realizováno na ZŠ E. Valenty. V plánu jsou generální rekonstrukce venkovních hřišť na ZŠ Melantrichova, tam se již pracuje na projektu. A v příštím roce projektová dokumentace hřišť na ZŠ Dr. Horáka a ZŠ Jana Železného. Ředitelé zmíněných škol již mají na papíře své představy. Věříme v brzkou realizaci výstavby běžeckého tunelu na ZŠ Jana Železného, kde bychom si mohli sáhnout na významnou dotaci,“ věří Krchňavý.

 

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ I je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 20. června