Prostějov si zaslouží celou řadu přídomků. Třeba Hanácký Jeruzalém. Nebo město věží. Hojně se ale hovoří také o Prostějově coby o Městě sportu. Těžko se tomu divit. Působí zde desítky a desítky sportovních klubů a spolků. S výjimkou těch stále spíše v České republice okrajových, jako jsou ragby nebo baseball, působí ve městě prakticky všechny osdvětví. Mnoho z nich v celostátních soutěžích. Skoro to vypadá, jako by platilo, co Prostějovan, to sportovec…

Jednou jsi nahoře, jednou dole. Platí to o životě, platí to o všem. A tedy i o sportu. Bylo období, kdy vícero sportů bylo dole: hokej ve druhé lize, fotbal i níže. A některé další ještě v plenkách. Jaká je ale situace nyní?

Pokud jde o kolektivní sporty, těm se vcelku daří. Příkladem mohou být hokejoví Jestřábi. Ti v uplynulé sezóně urvali semifinále Chance ligy, což je rozhodně velice dobrý výkon. Horší je, že se po sezóně tým (opět) rozpadl. A nemá kde v mládeži brát. Zatím. Když se přesuneme k fotbalu, ten se drží ve FORTIUNA:NÁRODNÉ LIZE, poslední půlrok se mu ale nedařilo a sny šéfa klubu Frnatiška Jury o baráži o postup do nejvyšší soutěže vzaly za své. V plánu je ale stavba nového stadionu, dokončuje se mládežnický areál Za Olympijskou ulicí a v dlouhodobějším horizontu snaha hrát o první ligu není beznadějná.

Doslova šokovaly volejbalistky, které i v přetěžké době, kdy šel klub ekonomicky níže, vékáčko znovu zazářilo, když vyhrálo celou extraligovou soutěž. Není divu, že zavládla obrovská euforie, VK Prostějov navíc saví úspěchy i v mládeži. Za poslední roky nejenže získalo několik medailových umístění, ale i vychovalo hráčky, co dnes nastupují v nejvyšší soutěži.

Na nejvyšší stupínek vystoupal i korfbalový klubu SK RG Prostějov, který ovládl extraligu jediného smíšeného kolektivního sportu. Ergéčko slavilo mistrovský titul nejen v seniorech, ale také v mládežnických kategoriích. A již pravidelně dodává své hráče a hráčky do českých reprezentací.

Zlaté medaile visí na krku i extraligovému týmu TK Agrofert Prostějov, který se vrátil na vrchol ve smíšené soutěži tenistů a tenistek v prosinci loňského roku. Letos přidaly zlata i další cenné kovy dorostenecké a žákovské týmy. O individuálních úspěších by se dala napsat nejedna slohová práce, z těch největších talentů rostou v Prostějově například Menšík, Mrva či Sara Bejlek. Tenis vychovává řadu kvalitních hráčů světového formátu.

Na velkém vzestupu je prostějovský nohejbal, jehož „A“-tým baží po postupu do nejvyšší soutěže, k čemuž má zatím velice dobře našlápnuto. Fanoušci tohoto ryzího sportu mohou chodit na velká jména typu Müllera.

Z větších kolektivních sportů se aktuálně daří nejméně mužskému basketbalu. Ten minulý rok opustil nejvyšší soutěž. Ale ani o patro níž se mu příliš nedařilo, nakonec skončil až ve skupině o udržení a zachránil se jen těsně. Podobné trable má dlouhodobě i prostějovská házená, která se jen zuby nehty drží ve třetí nejvyšší soutěži.

Pokud jde o další individuální sporty, i ty kvetou. Velice úspěšná je ale třeba také lukostřelba. Prostějovský oddíl má hned několik reprezentantů a úřadujících mistrů České republiky. Hodně vidět, počtem i kvalitou, je ale třeba i plavání nebo atletika.

V samém závěru se podívejme na zázemí pro jednotlivé sporty, které jsme na předešlých řádcích už zmínili. Hokejisté mají solidní stánek s velkou atmosférou, do kterého se v posledních letech hodně investuje. Nyní mají hokejisté (a hokejistky) kvalitnější zázemí včetně posilovny, tělocvičny nebo střelnice. Fotbalisté mají už kolik let spíše provizorní řešení v podobě stadionu Za Místním nádražím. Podařilo se ale udělat fotbalový areál v Olympijské ulici, pro přípravné období a pro mládež.

Slušné zázemí mají basketbalisté, volejbalisté nebo florbalisté. Ve městě se nachází hned několik hal. Jenže ani jejich kapacita často nestačí, zejména však hrací plocha, která je kromě jediné zredukovaná pod standardních 40 × 20 metrů. O zázemí do budoucna bojují třeba plavci. Zde už několik let s přestávkami zuří spor o to, zda vybudovat 25metrový nebo 50metrový bazén. Plavci argumentují třeba tím, že dnešní lázně nestačí kapacitou.

Každopádně o prostějovském sportu je slyšet nejen v České republice, ale i po celém světě. A důležité je, že děti mají kde sportovat, byť více hal a ještě více zmodernizovaná sportoviště pořád ještě chybí.

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ I je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 20. června