Z promítání na nádvoří zámku i u hvězdárny v Kolářových sadech se stala velká atrakce. Letní kino je v provozu během těchto i příštích dnů a týdnů také v Prostějově a diváci se určitě mohou těšit na další skvělé filmy. Z technických důvodů už však bude probíhat jen na nádvoří zámku na Pernštýnském náměstí. A jak potvrdila ředitelka kina Metro 70 Barbora Kucsa Prágerová, i přes určité potíže při objednávání filmů se návštěvníci dočkají kvalitních snímků, včetně českých komedií.

„Ze zámeckých projekcí máme radost už od začátku června, pokud je počasí příznivé, letňákovou atmosféru si nenechají ujít desítky Prostějovanů. Moc nás to těší, protože připravit letní kino je vždycky náročné pro celý tým. Možná se to nezdá, ale třeba jen na zavěšení plátna je potřeba minimálně šest až osm siláků a silaček! Co se týče hvězdárny, tam jsme trochu smutní, protože máme technický problém s naším dědečkem projektorem. Vlastně spíš s babičkou Kristýnou (projektor je značky Christie). Trochu nám stávkuje, ale už má svoje roky, tak jsme k ní shovívaví. Věříme, že shovívaví budou i diváci. Zatím to vypadá, že letos v létě budeme promítat jen na zámku. Alespoň to bude pro všechny jednodušší – bude jen jedno místo a nebudou muset nic hledat. Každopádně o to raději jsme, že nový projektor v kinosále běží jako švýcarské hodinky,“ uvedla Barbora Kucsa Prágerová, která se zmínila i o výběru filmů pro letní promítání. „Netřeba zabíhat do podrobností, nicméně trh s filmovými právy pro letní kina je na tom letos o dost hůř než loni. Ještě loňské léto jsme měli na výběr z velkého množství titulů, ale v současné době nejrůznější procesy u filmových distribucí zapříčinily omezenou nabídku. Myslím si, že něco z toho je pořád ještě dáno složitou postcovidovou situací. Nám to ale zas tak nevadí – zkrátka nasadíme více českých letních komedií a diváci budou jen rádi. Minimálně Vyšehrad: Fylm, kterým jsme letos začínali, se v programu určitě ještě objeví,“ garantuje ředitelka prostějovského kina Metro.

Otázkou samozřejmě je i to, na co se Prostějované mohou během letního promítání těšit během prázdnin? „V zásadě je myslím úplně jedno, na co do letního kina přijdete. Důležité je nezapomenout teplé prádlo, protože noci jsou chladné, dále repelent a sledovat počasí – i pokud je třeba dopoledne zataženo, tak pokud vyloženě není večer průtrž mračen, kino se uskuteční. Část hlediště je díky letní scéně dokonce zastřešená a židle se dají posunout. Program ´letňáku´ najdou zájemci na www.metro70.cz nebo na tabuli před zámkem, vždy na měsíc dopředu. Lístky je možné koupit v předprodeji na webu i na pokladně, stejně tak i na místě těsně před projekcí, pokud ovšem zbydou! Zároveň na zámku se dá platit kino i neodmyslitelné občerstvení platební kartou. Letní kino je za všech okolnosti mimořádná událost, což je mimochodem název i jednoho z úspěšných filmů, který se v letním kině v objeví v červenci,“ uzavřela Barbora Kucsa Prágerová.

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ I je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 20. června