K letním dnům patří nepochybně různá venkovní posezení s přáteli. Ať už v domácím prostředí na zahradě či dvoře, nebo v různých kavárnách a restauracích. Během horkého léta jsou stále vyhledávanější dva nápoje - ledová káva a domácí limonády. Ty v posledních letech nabízí téměř všude a často i celoročně. Řada lidí se do nich doslova zamilovala a naučila se je dělat doma. Však zvlášť receptů na přírodní šťávy stále přibývá. Oba nápoje se díky různým surovinám i chutím dají udělat na tisíc způsobů.

Teplé nápoje zkrátka přes léto moc nefrčí. V zimě horký čaj s medem radost udělá, během léta však pro většinu lidí představuje spíš utrpení. Raději tak volí jiné varianty. Jednou z nich může být i ledový čaj. I ten se dá připravit doma či už přímo koupit a nejedná se jen o klasické výrobky ze supermarketů. To stejné platí i s ledovou kávou a limonádou.

Pokud chystáte různé posezení s přáteli či rodinou a nevíte, čím je překvapit, určitě by nebylo špatné se zamyslet nad některou z těchto variant. Osvěžující chuť těchto nápojů určitě neurazí a mnohým vykouzlí v úmorném pařáku nefalšovaný úsměv na tvářích. Receptů je přehršel, takže určitě najdete i ten, na který máte zrovna chuť. Případně se jen nechte inspirovat a zkuste vymyslet vlastní postup. Může to znamenat skutečný úspěch.

Klasické komerční limonády tu sice nadále jsou a navždy budou, ale domácí, zdravější verze rozhodně přinese větší potěšení než jen nákup. Chutí a mixování může být spousta, stačí se nebát experimentu. Z dobrých surovin ani nic špatného vzniknout nemůže.

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 27. června