Loňský rok byl pro Chorvatsko a jeho obyvatele velmi náročný. Zejména v přímořských oblastech, které žijí primárně z turistického ruchu. Chorvaté návštěvníkům z Čech, kteří přijeli na dovolenou i za ztížených podmínek, složili písničku jako projev poděkování. Ač se to ne vždy může zdát, místní si českých turistů velice váží.

Z mnoha zpráv a článků se může zdát, že Chorvaté českými turisty spíše opovrhují a považují je za „paštikáře“ a „řízkaře“, kteří neutratí nic navíc. Přitom už dávno neplatí, že si Češi na dovolenou do Chorvatska vozí vlastní jídlo připravené z domova, aby nemuseli utrácet nehorázné sumy za jídlo na místě. Mění se poměry u nás i v Chorvatsku a pro většinu Čechů už dávno nepředstavuje nejmenší problém nakupovat potraviny a stravovat se kdekoliv ve světě, natož v Chorvatsku. Češi většinou kombinují vaření z místních surovin s návštěvou tamějších restaurací a hospůdek. Otázkou však je, jak tomu bude v příštích letech, kdy obě země musí hodně šetřit. A i dovolená u Jadranu se Čechům letos hodně prodraží.

Ve skutečnosti přitom mají chorvatští majitelé a správci hotelů, penzionů a apartmánů o českých turistech velmi dobré mínění. Podle Chorvatů patří Češi k nejslušnějším, přátelským a pořádným hostům. Češi si rádi vybírají kvalitní a příjemné ubytování a často se i s celou rodinou rok co rok vrací na stejné místo a s chorvatskou rodinou naváží pevné přátelství.

Chováme se jako doma

Cizinci všeobecně mívají jeden nepěkný zvyk, který si s sebou rádi vozí. Češi bohužel nejsou výjimkou. Jedeme-li do cizí země, máme tendenci se chovat jako doma bez ohledu na tamější zvyky. Platí to i pro Chorvatsko, které navíc bereme jako svou druhou domovinu, a podle toho se chováme. 

Chorvatsko je součástí Balkánského poloostrova, který leží na pomezí mezi Evropou a Blízkým východem. V některých otázkách jsou Chorvaté hodně konzervativní. Například na slušné a vhodně zvolené oblečení kladou velký důraz. My jsem oproti nim mnohem benevolentnější.

Nikdy nepotkáte Chorvata, který by se na procházku po městě, nebo dokonce na večeři do restaurace vydal v plážovém oblečení. Vyrazit si v ležérním oblečení kamkoliv mimo pláž je nežádoucí zejména tehdy, pokud si chcete prohlédnout církevní stavby, muzea, galerie apod. Na ostrově Hvar se dokonce můžete dočkat pokuty ve výši až 15 000 korun.

Jezte pomalu

Chorvaté ostatně jako všichni správní Balkánci patří mezi úžasné hostitele a není neobvyklé pozvání na večeři, pokud u nich pobýváte delší dobu. Těšit se můžete nejen na vynikající jídlo, ale dostanete také pivo a pálenku. Ve vlastním zájmu jezte a pijte pomalu. Nejenže je to slušné, ale pokud budete jíst příliš rychle, budete vypadat hladově. Chorvaté vám s radostí přidají. A nedojíst se u nich považuje za neslušné, tak se raději držte zkrátka hned od začátku.

 

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ I je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 20. června