Jsou pokrmy vhodné na léto a další vhodné na zimu. Samozřejmě jde i o to, kdy co roste a je vůbec k mání. Přesto se tím ale úplně řídit nemusíme. A přinášíme tak hned několik tipů na to, jak si zpříjemnit ráno, odpoledne či naopak večer jednoduchými dobrotami, které (snad) oceníte. A to zejména v horkých dnech prosycených slunečními paprsky.

Poznámka na úvod zní – léto, to není pouze grilování. Někdy stačí mít pochoutku i bez něj, navíc výrazně zdravěji. Co tedy osvěžující salát? On anglický idiom Cool as a cucumber není až tak od věci. Skutečně platí, že taková okurka ať už zasyrova, nebo v salátu třeba s rajčaty a paprikou umí opravdu divy. A proč si ji nedat třeba právě k něčemu grilovanému, když už se s rodinou nebo přáteli někde posadíme?

Dobrou věcí jsou pak domácí limonády. Jak jste si možná všimli, kavárny, ale i některé restaurace se předhání v tom, kdo jakou vymyslí – tu ostružinovou, o kus dál lákají na rakytník. Není to nic moc těžkého, dá se vytvořit i doma. Stačí mít jen fantazii. A samozřejmě ten „nejlepší recept od dobráka Googlu… Pokud ale máte rádi věci ještě jednodušší, pořiďte si meloun. Klidně klasický, červený, vodní. Osvěží skvěle. A ani jej nemusíte nijak upravovat.

Pokud si ale chcete dopřát něco méně tradičního, a přitom opravdu svěžího a výborného, doporučuji polévku Gaspacho. Pokrm ze Španělska obsahuje hodně rajčat a taky vitamínů. Je však, a to není v Česku běžné, podáván zastudena. Jedná se jednoznačně o osvěžující záležitost. A trocha vinného střiku k tomu rozhodně na letní náladě neubere, spíše naopak. Ve Španělsku prostě vědí, jak na léto…

 

 Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 27. června