Chorvatsko, Itálie nebo Egypt. A pro ty náročnější třeba Dominikánská republika. Ne, nemusíte tak daleko. Skutečně letní dovolenou lze prožít dokonce i kousek „za humny“ u nás na Moravě. Ta nabízí hned několik míst na příjemnou letní dovolenou, která dokáže oslovit všechny: dítka, dospělé i lidi poněkud staršího věku. Hned několik míst proto na následujících řádcích navrhneme. Všechna ozkoušená, i když někteří by je třeba hned na tento seznam nezařadili.

 

Jižní Morava

Slunce, víno, památky. Tři dobré důvody, proč vyrazit na jižní Moravu. Zapomíná se ale třeba také na přírodu. Nebo spoustu možností ke koupání. To vše nabízí třeba Pavlov, kde najdeme vesnickou památkovou rezervaci, spoustu sklípků nebo nádrž Nové Mlýny. Mikulov je město, které je přímo našlapané památkami. A kdo by neznal nádherný výhled z Tanzbergu? A pak je tu třeba Znojmo, největší z měst (po Brnu) na jižní Moravě. Tam kromě vína najdete krásná panoramata, spoustu památek a možnost příjemných výletů na kolech do přírody.

Moravský kras

Všude je horko? Ne tak docela. V jeskyních se jej bát nemusíte. Těšit se můžete na krápníky, krásné podzemní prostory i rozmanitou krajinu. Nejednou se při návštěvě některé z řady přístupných jeskyní lze setkat i se zajímavým výkladem, navíc ne tak docela tím klasickým, průvodcovským tónem… Jeskyně nabízí chládek, zážitek – nejen pro děti. K tomu pěkná příroda, a navíc možnost dozvědět se něco navíc. Ke všemu se nacházejí ještě blíže než jižní Morava. Co si víc přát?

Helfštýn a okolí

Trochu neprávem opomíjené, stále ale na dosah ruky. Helfštýn je obrovský hrad, největší u nás. A dominanta širého okolí. Nečekejte hradní interiéry, zařízené a krásné. Ale spíše zajímavé výstavy a tvorbu uměleckých kovářů, kteří zde pravidelně pořádají přehlídku svých dovedností Hefaistion. Výklady průvodců jsou vesměs zajímavé, rekonstruované hradní věže navíc nabízí výhledy do daleka a rozsáhlá přeměna hradního paláce patří k těm nejnáročnějším, a to nejen finančně. Umožní tak vstoupit i do míst, ve kterých se několik století nikdo nepohyboval. Hned u Helfštýna je velké lanové centrum a v Lipníku kromě památek také třeba motokáry a koupaliště…

Hory, hory…

Na ně nemůžeme zapomenout. Morava nabízí velké množství zajímavých, i když někdy už mírně „provařených“ míst. Příklad? Praděd, Ovčárna, Lysá Hora, Pustevny. A v posledních letech také Dolní Morava. Přesto jsou ale i na moravských horách mnohá krásná místa, kde zase tolik turistů není. Zkuste v ranních hodinách Rešovské či Nýznerovské vodopády. Nebo cestu z Červenohorského sedla směrem na Vozku. Tam (téměř) zaručeně davy nepotkáte.