Při letním horku člověk nemá chuť na těžké pokrmy a sází spíše na lehké saláty a osvěžující ovocné nápoje. Typicky také máme spojené léto s grilováním, míchanou zeleninou nebo zmrzlinou. V naší domácnosti se nicméně „točí“ úplně jiné pokrmy. Některé z nich vám nyní představíme a kdoví, třeba se u nich inspirujete a do své letní kuchyně je zavedete také.

Jasnou jedničkou je u nás zapečený lilek. Tento recept v podstatě kopíruje princip vrstvení, jako je tomu u lasagní. Jen kromě těstovinového plátu dáváte do pekáče „vypocený“, na tenká kolečka nakrájený lilek a místo mletého masa mozzarellu s bazalkou. Základem je rovněž rajčatová omáčka ochucená česnekem, solí a pepřem. Postupně na sebe několikrát tyto suroviny navrstvíte a až vám dojdou, vše jen zasypete sýrem a dáte zapéct. Tato mňamka u nás do večera nevydrží.

Další letní lahůdkou, která jistě přijde vhod, jsou smažené meruňky. Vypeckované rozpůlené meruňky obalujete v těstíčku z mléka, vajíčka, polohrubé mouky, soli a případně i bílého vína. Následně je stačí jen osmažit a obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Je zaručené, že vám při podávání této dobroty návštěva „utrhne“ ruce.

Pokud máte v zásobě až přespříliš rajčat, určitě byste mohli zkusit uvařit rajčatovou polévku. Je jednoduchá a velmi chutná. V hrnci osmažíme cibulku a přidáme nakrájená rajčata, a kdo chce, tak i trochu chilli papričky. Podlijeme vodou a necháme dusit. Až rajčata pustí šťávu, odstavíme hrnec z plotny, přidáme do něj zakysanou smetanu, oregano, bazalku, sůl, pepř a česnek a vše dohladka rozmixujeme. Polévka je pak ještě lepší, když ji přecedíte a zbavíte slupek a semínek z rajčat.

Na závěr je u nás oblíbené zdravé čokoládové smoothie. Stačí jen rozmixovat zmražený banán, mléko, trochu kakaa a javorový sirup či med. Takovou směs pak jen přelijeme do sklenice. Kdo má navíc rád jahody, může si jich ještě předtím několik spolu s limetkovou šťávou rozmačkat a vhodit do sklenice.

 

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 27. června