Co vás v létě baví? Pokud jste jen trochu aktivně zaměření, pak určitě rádi chodíte plavat, občas se projedete na kole a třeba se i jdete proběhnout. Spojit všechny tyto tři oblíbené aktivity můžete, pokud se přihlásíte na triatlon. Ale pozor! V případě, že jej zvládnete, hrozí, že se po jeho dokončení stanete závislými na pocitech, jež se s ničím jiným nedají srovnat, a budete je chtít zakoušet znovu a znovu. 

Pokud podstatnou část svého života totiž děláte důlek do stále stejné kancelářské židle nacházející se poblíž počítače, pak se to nepochybně projeví nejen na vaší psychice, ale i tělesné konstituci. S tou je v dnešní době jen málokdo spokojený, ještě méně lidí je však ochotno s tím něco dělat.

Už je tomu zhruba deset let, co jsem sám na sobě začal pozorovat, že se pomalu, ale jistě měním v pravou kancelářskou krysu. A to navzdory faktu, že v dobách svého dětství jsem byl neustále v pohybu. Jenže škola mě více než čemukoliv jinému naučila sezení a v nastoleném trendu jsem pokračoval i v zaměstnání.

Z kavárny na start

Na nápad zúčastnit se triatlonu Veteran Steel Man, mě před více jak deseti lety u kavárenského stolku přivedl můj dlouholetý kamarád. „Když půjdeš ty, půjdu taky!“ vyzval mě. Tehdy jsem típl svoji desátou cigaretu a prohlásil, že příště se uvidíme na startu.

Začátky byly krušné, dodnes si vzpomínám, kterak jsem pro sebe marně hledal závodníky podobné výkonnosti. I proto jsem se navzdory svému věku i pohlaví pokoušel proniknout do kategorie „ženy nad 40 let“. Bezúspěšně. Nakonec jsem se rozhodl si z výsledku nic nedělat a prostě to nějak risknout.

Po všech těch letech už účast na konickém triatlonu, který se z Konice přes Čertovy rybníky přesunul do Stražiska, stala neodmyslitelná součástí mého léta. Potkávám se na ní se stále stejnými kamarády, pro které se stejně jako pro mě stalo vzájemné porovnávání sil jednou ze zásadních motivací, proč se udržovat v solidní kondici. Dá se říci, že pro všechny z nás je tato událost vrcholem léta, kterému se případně přizpůsobují všechny termíny rodinných dovolených a dalších méně důležitých věcí…

Kam na něj vyrazit?

Je přitom s podivem, že snad kromě komornějšího Zdětín Cupu je konický Veteran Steel Man jedinou podobnou událostí na Prostějovsku. Přitom na sousedním Kroměřížsku funguje Okresní pohár závodů v triatlonu Triseries, na Blanensku pak je to zase Kaláb triatlonová liga. Oba tyto seriály v sobě sdružují hned několik závodů a pravidelně prověřují kondici svých stálých účastníků. Za zmínku v této souvislosti rozhodně stojí také Královský triatlon v nedalekém Majetíně, který se koná vždy první srpnovou sobotu. Ten se dlouhodobě těší značné oblibě, ostatně v minulosti se jej zúčastnilo i dvě stě závodníků. Jeho velkou devízou je i fakt, že v dopoledním programu nabízí přijatelné tratě i pro děti od sedmi let. Jejich příprava je nepochybně náročnější než v případě dospělých a vše je možné jen díky sehranému a početnému organizátorskému týmu. 

Léto, jak má být

Každý si pod představou strávení ideálního léta představí něco jiného: někdo dovádění v mořských vlnách, jiný polehávání u bazénu či posedávání v kavárně a další horskou turistiku či objevování pamětihodností. Nic proti tomu. Ale kdo si chce léto užít skutečně naplno se vším všudy, ten by měl být schopný zvládnout něco na hranici svých vlastních možností.

Triatlon je skvělá příležitost, jak zapojit jiné svaly než ty žvýkací. Ale i na ty ostatně vždy po doběhnutí do cíle dojde. A každý, kdo to někdy zkusil, může potvrdit, že po takové námaze je jídlo jednoznačně nejlahodnější a pivo nejvíce osvěžující.

Ten pocit v cíli triatlonu s melounem v ruce a nohama v bazénu se vám už nikdy v životě neomrzí.