Fotbal? Hokej? Možná. Ale mezi české národní „sporty“ se řadí minimálně v posledních letech také grilování. V časopisech i na internetu se dají snadno najít všemožné tipy na to, co a jak ogrilovat a opéct. Reklamy na frčí a pochutiny na gril jsou během léta v supermarketech hitem. Co však dělat, když gril nemáte a dětem chcete tak jako tak dopřát zážitek?

Ani v takovém případě není nic ztracené. Stačí si vyrazit pár kilometrů do přírody. Nebo jen pár set metrů. Ani na Prostějovsku totiž nechybí několik míst, kde najdete dobře udělané a volně přístupné ohniště, často i s posezením. Možná přitom překvapí, že takových míst je hned několik a v řadě případů dobře přístupných.

Začněme Seloutkami. Tam najdeme takováto místa hned dvě. Jedno z nich je asi 500 metrů nad vesnicí. Stačí vyrazit od zdejší kapličky do kopce, směrem na Chlum. Před polovinou cesty narazíte na ohniště s lavicemi a přístřešek, nechybí ani venkovní stůl, opět s lavicemi. Vše je relativně nové, čisté, upravené. Nahoře na Chlumu pak lze najít ohniště s posezením.

Na druhou stranu od Prostějova stačí zajet do Slatinek nebo Čelechovic. V obou případech jsou ohniště na úpatí Velkého Kosíře. V případě Slatinek západně od vsi, v oblasti, kde běžně rostou třeba koniklece. U Čelechovic na Hané najdete místo ve státním lomu. Pro děti je zejména druhé ze zmiňovaných míst příjemným proto, že je tam spousta místa na jejich běhání. Ale pozor! Nejlépe jen po dně lomu, ne na jeho okrajích.

Dalším takovým místem je lokalita nedaleko Pohodlí (část Ptení), kde dokonce vznikl lesní bar, nemusíte si tak nosit špekáčky, peníze na ně však ano. Pěkným místem pro opékání/grilování je pak také místečko na naučné stezce Světluška, opět na okraji Ptení.

 

Speciální příloha BÁJEČNÉ LÉTO je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 27. června