Každý z nás se snaží trávit letní dovolenou po svém, každý má také rád něco jiného. Vždy ale doufáte, že při vás bude stát počasí, to však umí být často zlým pánem, který pečlivě připravené plány překazí. Své o tom ví zřejmě každý, ale aby se počasí nelichotivě zachovalo i tři roky po sobě, to už zkrátka nemůže být náhoda. Obzvlášť pokud se jedná o zcela jiný druh dovolené a v jiném termínu. Tady už asi chce někdo poznamenat, že letní dovolená nepřipadá v úvahu.

Vyrazíte na vodu, ale užijete si jí tolik, aniž by na nic vůbec kdo vyrazil, protože během tří dnů prší téměř neustále. To se může stát a je to prostě pech, řeknete si. Nezbývá než to vzdát a doufat, že příště už vše vyjde, jak jste si představovali.

Jenže tomu tak není ani na další pokus a místo klidného pobytu pod stanem se pár dnů mění spíš v boj o přežití, protože kromě deště přichází i výrazné ochlazení a člověk si jen dokola vyčítá, proč si kromě několika triček nepřibalil i svetr. To už ve vás rozhodně začne něco hlodat, že nejspíš děláte něco špatně, protože nic nevychází, jak by mělo.

Po termínech na přelomu července a srpna, to tak stanovíte hned na začátek července, kdy je prostě horko pravidelně rok co rok. A ano, také je, ale jen do doby, než vyrazíte. Najednou je totiž ze třiceti stupňů necelých dvacet a v noci čekáte, zda se ráno neprobudíte s rampouchem u nosu.

Jen pro zajímavost. Chcete vědět, jak bylo ve dnech následujících po příjezdu domů? Samozřejmě jsem se hned po návratu opět pekl v nechutných vedrech a nezbývalo už nic jiného než přemýšlet nad tím, jestli nebude lepší příště zvolit zimní dovolenou. Při úvahách tímto směrem však současně narůstají obavy, aby nepřišlo buď náhlé oteplení, nebo případně nespadly teploty až někam k mínus třiceti. A nejspíš taky pojedu sám, protože mé pověstné „štěstí“ mnoho lidí už ani nechce pokoušet…

 

Speciální příloha LETNÍ PŘÍBĚHY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 29. srpna