Můžete si řadu věcí plánovat a vše pečlivě domlouvat, abyste nakonec zjistili, že někdy je zkrátka lepší nechat všemu takzvaně volný průběh. Když už máte vše do puntíku naplánované, může se už jen stát to, že se něco pokazí. Zatímco když nemáte v plánu nic a náhodou se k něčemu dostanete, může vás to spíš příjemně překvapit, protože těžko můžete mít určitá očekávání. A takových akcí je povětšinou málo, ale vždy stojí za to. Obvykle k tomu nemůže chybět ani to, že je taková akce termínově zcela nevyhovující všem povinnostem.

Když si člověk začne plánovat jakoukoliv letní akci, řeší, aby to bylo perfektní, pokud možno. Vše se zdá být dobře nachystáno a připraveno, ale pak stejně přijde něco, co náhodou bude chybět, scházet či na co přijde nějaká stížnost. Postupem se tak natěšení a nálada mění a rozhodně nejde o ten stoprocentní pozitivní směr, který byl na začátku akce.

Někdy však k nějaké akci přijdete jako slepý k houslím a je to zcela o něčem jiném. S přáteli se náhodou někde setkáte a najednou je z desetiminutového povídání klidně celovečerní program, na jaký vzpomínáte i po letech, kdy se spolu sejdete znovu. Většinou k tomu stačí jen chvilka a jeden dobrý nápad a vzejde z toho něco, co se dá jen těžko naplánovat.

Aby toho nebylo málo, tak pravidlem těchto akcí je, že vždy minimálně jeden ze zainteresovaných má určité povinnosti, které nakonec musí stejně odložit, protože to zkrátka jinak nejde. Taková akce si holt nevybírá a v tom je její největší kouzlo. A každý, kdo tento pocit někdy zažil, ví, o čem přesně mluví i ti ostatní.

 

Speciální příloha LETNÍ PŘÍBĚHY byla součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 29. srpna