K létu zkrátka dovolená patří, bez ní to není pravé léto. Ať už je to dovolená jakákoliv, platí, že v létě se rodí také řada zážitků. K těm jsou ale v drtivé většině případů potřeba finanční prostředky. A i když je po uplynulé roky nejistá situace a poslední dobou se náklady stále zvyšují, rozhodně by se nemělo zapomenout se alespoň v létě trochu rozšoupnout a užít si letní chvíle plnými doušky.

Rok od roku je to znát stále víc. Za vším se honíme a usilovně přemýšlíme, jak ze všeho vybřednout…

Nějak se zapomnělo na to, že je třeba také žít, protože jen přežívat zkrátka není to pravé ořechové. A letní období je na to jako stvořené. Horké dny i teplé večery k tomu přímo vybízí, skýtají totiž celou škálu aktivit i nápadů, které se dají podnikat a realizovat.

Přestože v nejisté době čelíme především nárůstu cen energií a za bydlení, je otázka, jaké rezervy budou na zimu nutné. I tak ale není vůbec od věci si během letního období od všeho odfrknout a na chvíli zapomenout na šetření à la strýček Skrblík. Dovolit si zkrátka trochu oprostit se od obracení každé koruny a zaslouženě si užít vydělané peníze.

Když se podaří na chvíli takto vypnout hlavu a trochu si takzvaně dopřát, jedině nám to pomůže. Je třeba nabrat novou energii, která pak bude v krizových momentech určitě třeba, protože do další případné zimní dovolené je ještě dlouhá doba. A příliš odpočinku do vánočních svátků nečeká na drtivou většinu z nás.

Peníze tu navíc vždycky byly, jsou a budou ať už v klasické papírové podobě, či elektronicky, nebo ještě v modernějším kabátě. Ale tak dlouho, jak jsou peníze na světě, tu nebude nikdo z nás. A proto na nich jen sedět a neustále počítat, to nemá význam. Po řadě let si člověk uvědomí, že jich má hodně, ale už nemá sil, aby si splnil vysněné zážitky. Pak už bývá často pozdě. Proto si tak užívejme každou volnou chvíli a čas od času zkusme nad finanční stránkou přimhouřit oči.

 

Speciální příloha LETNÍ PŘÍBĚHY byla součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 29. srpna