Je to pár let, co se čas od času neslo médii a veřejnou diskusí, že kempy už tolik nefrčí. Že si zkrátka lidé zvykli jezdit do zahraničí. A kemp u vody? Na co? Raději k moři. A řada z nás má už dávno bazén na zahradě. Jenže se ukazuje, že je to jako s módou – vrací se. Jak se totiž ukazuje, kempy zdaleka přežitkem nejsou. A mnohé z nich navíc nevypadají stejně jako před dvaceti, třiceti, nebo dokonce čtyřiceti lety.

Kempy dnes nabízí to, co se nedá často ve městech sehnat – soukromí a zároveň levné ubytování. Řada poskytuje chatky od dvou do šesti osob. Nemusíte jít spát do hostelu do větších pokojů s cizími lidmi. Kemp navrch nabízí obrovské množství způsobů, jak zde přespat. Můžete skončit na zemi ve spacáku nebo v autě. Nebo také v chatce. Často jsou nabízené i ubytovny, které jsou součástí areálu. Klasikou jsou také obytné vozy. A co takový stan? Zkrátka platí, že za stovku či dvě prostě jiný typ ubytování neseženete.

Druhou věcí, kterou jsme už zmiňovali, je také vzhled kempů. Večerník jich v posledních letech několik projel nebo prošel, měli jsme možnost se porozhlédnout, porovnávat. A nutno říct, že se jejich provozovatelé nebo majitelé vesměs snaží. Opravují, zvelebují, přistavují. A obnovují. Řada kempů je staršího data (upřímně, slyšeli jste někdo, že by v poslední době otevřel kemp?) a podle toho ještě nedávno vypadaly. Vypadaly, minulý čas. Řada z nich dnes září novotou. Nebo jsou alespoň energicky opravované. Příkladem budiž u nás třeba Plumlov. Nové toalety, nové občerstvení, nové atrakce pro děti. Jde to, když se chce.

Co ale dělat v kempu, který je jen ohrádkou s chatičkami. Moc toho nebude. Ovšem i zde je posun. Zažil jsem kempy mrtvé, bez ničeho zajímavého. Ale v poslední době se stále častěji setkávám s kempy, kde se snaží udržovat život. Třeba spoustou akcí – akcemi pro děti, koncerty, mnohde – opět nejen v Plumlově – veteránských. A další záležitostí jsou atrakce. Výhodu mají kempy postavené u vody. Zde je opravdu široká paleta možností, co v kempu mohou nabízet. Dost ale udělá třeba hřiště. Nebo minigolf. Cokoli, co přiměje ubytované k tomu, aby si řekli, zde chci bydlet. Jen chatička už dávno nestačí.