Ceny prakticky všeho rostou, ubytování rozebrané a vy nevíte, kde složit na výletě hlavu? Nevadí. Pokud jedete jen ve dvou a nejste příliš vybíraví, rada je snadná – už nehledejte. Vyrazte proto autem a večer jej z dopravního prostředku proměňte v ubytovací jednotku. Nebo si ustelte klidně pod širákem.

Hotel, all-inclusive nebo něco méně okázalého, drobný apartmán bokem? Možná si nevyberete. I na přelomu srpna a září bývají mnohá místa přebraná. A nezapomeňte, že na jižní Moravu s podzimem přichází také různá vinobraní. A ubytovací kapacity zkrátka nejsou nekonečné. V takovém případě, a pokud vám nevadí určité nepohodlí, zkuste sáhnout po opravdu low-cost (levném, pozn. red.) řešení. Tedy spaní v autě nebo ve spacáku.

Dosavadní (i když zatím nepočetné) zkušenosti ukazují, že ani takový styl bydlení není na dvě tři noci úplně od věci. Člověk tím výrazně ušetří. Navíc není limitovaný tím, kde je možné se vůbec ubytovat. Bydlení má zkrátka tam, kde chce – pochopitelně s omezeními v podobě chráněných území nebo soukromých pozemků. Pokud máte velké, prostorné auto, vůbec neváhejte. Sedačky se často dají sklopit prakticky až do takové polohy, kdy je záhy z místa na sezení poměrně pohodlné místo na ležení.

Pokud je ale v autě dusno, nebo jste ještě víc pro dobrodružství, klidně si ustelte mimo vůz, ve volné přírodě. I zde platí jistá pravidla. Kromě výše zmíněných omezení třeba ono známé „Jak si kdo ustele, tak si lehne“. A to doslova. Je dobré si pečlivě místo ulehnutí vybrat. Ono mít u spacáku mravenčí cestičku, vosí hnízdo nebo neoficiální veřejný záchod není nic příjemného. A na spánku to nepřidá. Totéž platí o sklonu místa pro spánek a hrbolatosti.

Při bivakování v přírodě pak musíme myslet na vícero věcí. Prvním je oblečení. Je dobré mít s sebou i oblečení teplejší a náhradní. Teploty se výrazně mění a mohou kolísat jak v rámci několika dní, tak i v rámci jedné noci. Počítejte pak s nepohodlím v podobě hmyzu nebo třeba rosy. Důležité je nenechat za sebou odpad a opustit místo pokud možno ve stejném stavu, v jakém jste na něj přišli. Dobré je myslet rovněž na toaletu. Jít si „na malou“ do přírody, proč ne. Ale při větší potřebě už je vhodné si někam zajet, je-li to jen trochu možné.

Na závěr pak pár obecných tipů na místa, kde se relativně slušně dá „pod širákem“ přespat. Předně jsou to turistické přístřešky, vesnická nádražíčka, okraje luk. Setkal jsem se i s tím, že si lidé ustlali na volně přístupné rozhledně…

 

Speciální příloha LETNÍ PŘÍBĚHY byla součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 29. srpna