V letošním roce si město Prostějov připomíná výroční 500 let zámku, který nechal vybudovat rod Pernštejnů. Po celý letopočet 2022 tak probíhá celá škála akcí. Hned první událostí byla vernisáž výstavy Pernštejnské ženy a Evropa v prostějovském muzeu. A jak to bude dál s Pernštejny?

Zámek, který nechali vybudovat Pernštejnové, stojí v Prostějově už 500 let! Při této příležitosti připravilo město Prostějov společně s partnerskými organizacemi celou řadu akcí, které budou probíhat od března až do listopadu.

„Výstavy, historické oslavy kolem zámku, přednášky, soutěže, módní přehlídky i komentované prohlídky. Jsem přesvědčena, že ze široké nabídky si vybere opravdu každý. Program jsme pojali obdobně, jako v roce, kdy jsme si připomínali 630. výročí povýšení Prostějova na město. Tehdy nám to bohužel poněkud překazila epidemie koronaviru, ale i tak se většina akcí odehrála. Věřím, že letošní oslavy zámku nám již nic nepokazí a skutečně si je užijeme a děkuji všem partnerům, kteří s námi akce připravují,“ říká náměstkyně primátora Milada Sokolová.

náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Nejbližší akcí je v sobotu 17. září komentovaná prohlídka na prostějovském zámku „Po stopách Pernštejnů“, která odstartuje ve 14.00 hodin. Sraz zájemců je u altánku ve Smetanových sadech u městských hradeb. Prohlídku realizují studenti Střední odborné školy podnikání a obchodu v Prostějově pod vedením ředitele Marka Moudrého. Akce se koná v rámci Dnů evropského dědictví.

Hledání pokladu Pernštejnů pokračuje!

Chodit kolem památek nemusí být zajímavé úplně pro každého. To však neplatí, když se přitom plní různé úkoly. Už od začátku letních prázdnin se mohou Prostějované a návštěvníci města vydat po zajímavých místech s plněním různých úkolů. Za jejich správné splnění dostanou účastníci hry drobný suvenýr v podobě mince se znakem Pernštejnů vlastnoručně vyražené pomocí původní technologie.

„Cílem hry je nabídnout smysluplné zpestření sezóny a připomenout si moravský rod Pernštejnů, se kterým je spojen prostějovský zámek. Hrací karty jsou k dispozici na pokladně Muzea a galerie v Prostějově a na Turistickém a informačním centru Magistrátu města Prostějova. Mince si účastníci hry razí zdarma u pokladny muzea v provozní době,“ vysvětluje náměstkyně primátora Milada Sokolová a dodává: „Protože máme na hru velmi příznivé ohlasy a zaznamenali jsme i žádosti, aby se hra prodloužila ještě i na měsíc září, vycházíme velmi rádi vstříc. Hledat poklad Pernštejnů je tak možné i nadále, třeba celý podzim.“

Hra Hledání pokladu Pernštejnů je součástí oslav 500 let od položení základního kamene zámku.  

 

Speciální příloha ŽIVOT VE MĚSTĚ II byla součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 12. září