Napětí stoupá, už v sobotu 24. září budeme znát nová složení zastupitelstev obcí a měst, která vzejdou z komunálních voleb. V Prostějově bude o hlasy voličů usilovat deset politických subjektů. Je to o tři kandidátské subjekty méně než v roce 2018 a o dva méně než tomu bylo v roce 2014.

 

Oproti minulým komunálním volbám v Prostějově došlo na politické scéně hned k několika zásadním změnám. Opoziční uskupení Změna pro Prostějov ukončilo svoji činnost a o hlasy voličů se letos odmítlo ucházet. Dále „odpadli“ Republikáni, Dělnická strana, Moravské zemské hnutí a také Jauner Československo. Tato čtveřice politických uskupení ostatně nikdy v Prostějově nedosáhla pětiprocentní hranice volebního výsledku potřebného pro zisk byť jediného mandátu do zastupitelstva. Naopak se o hlasy voličů budou o víkendu ucházet Piráti, kteří se odtrhli z koalice Na rovinu! a do voleb jdou samostatně. Zcela novým subjektem kandidujícím v letošních prostějovských „komunálkách“ je pak hnutí Zvířata potřebují pomoc, sama si nepomohou s jedinou kandidátkou!

Zajímavostí letošních komunálních voleb je bezesporu i skutečnost, že svoji identitu ztratily dvě tradiční strany. Komunisté se spolčili s Levicovými občany města Prostějova a lidovci pak vytvořili kandidátku pojmenovanou Spojenci pro Prostějov.

Určitě nejen Večerník bude o víkendu s napětím sledovat, jakým způsobem se do prostějovských komunálních voleb promítne současná nespokojenost občanů s prací vlády a do jaké míry bude mít tato skutečnost vliv na myšlení komunálních voličů.

 

Přehled subjektů registrovaných do komunálních voleb 2022 v Prostějově

ANO 2011

Česká pirátská strana

ČSSD

Levicoví občané města Prostějova a KSČM

Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení)

ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějova

PéVéčko

Spojenci pro Prostějov

SPD

Zvířata potřebují pomoc, sama si nepomohou

 

Speciální příloha KOMUNÁLNÍ VOLBY 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 19. září

 

38 volby special