Celá řada tuzemských firem i domácností nyní řeší ze všeho nejvíce velmi vysoké ceny energií. Jednou z variant, které pro řadu z těchto subjektů přichází v úvahu, je fotovoltaika, jež se už v posledních letech stávala stále oblíbenější variantou. Poté, co ceny energií stouply o více než sto procent, je zájem o obnovitelné zdroje enormní. Bohužel dodací lhůty jsou nyní už téměř ročníku. Zdá se ale, že tento trend jen tak neodezní a očekává se, že fotovoltaika bude stále oblíbenější a častěji vídaným jevem.

Není se příliš čemu divit, že fotovoltaika je stále oblíbenější. Nárůst cen energií je jedním ze dvou hlavních důvodů, ale s tímto nárůstem souvisí i to, že investice do ní se vrátí mnohonásobně dříve. Rozhodně ale i zde je třeba dát si pozor. Řada firem se totiž snaží na enormním zájmu vydělat a můžete tak místo ušetření spadnout do ještě větší pasti.

 

Přehnané úspory či nereálně brzká návratnost

Často se vám některé z firem pokusí namluvit, že budete za energie platit méně až o více jak 70 procent. Nedá se porovnat, zda je to opravdu reálné globálně, ale vždy je dobré se poptat u více firem, protože vždy záleží na typu nemovitosti i tom, zda a na co vše spotřebováváte elektřinu a na co zase plyn. Myslet je také třeba na to, zda se jedná o celoroční období, nebo jen část roku.

Dalším bodem je rychlá návratnost investic. I zde je třeba opět myslet na to stejné jako v předchozím bodě a zjistit si, zda to je u vaší nemovitosti opravdu možné. V některých případech to tak opravdu být může, ale z pravidla se jedná o trik, který jde jen v minimech případů.

Kvalita komponentů, servis a nereálné termíny

Fotovoltaických panelů je daleko více, takže je třeba myslet i na to, které vám daná firma nabízí. Pokud se totiž jedná o méně účinné, je logické, že cena bude nižší, ale je třeba zase počítat s tím, že návratnost i kompletní energetická úleva budou daleko nižší. Další věcí jsou baterie, bez kterých panely fungovat nemohou. Zkrátka je dobré si dát na všechno z toho dobrý pozor.

Stejně jako vše ostatní i fotovoltaika potřebuje pravidelný servis a údržbu. Je tak dobré myslet i na to, zda už má firma dlouhodobou praxi či využila současné situace. Samozřejmě i nová firma může na trhu vydržet desítky let, ale jistota kvalitního servisu a oprav bude pravděpodobně na straně firem působících dlouhodobě.

Dalším bodem je i nereálný termín dodání. V této době je kapacita odborníků zcela naplněna a jen na dokumentaci se tak čeká v řádech týdnů. To stejné platí i o proplacení dotace, kterou je možné využít. Pokud vám tak někdo slibuje téměř zázraky na počkání, tak se rozhodně vyplatí dát si pozor a raději si vše důkladně prověřit.

 

Speciální příloha nejen o zvelebení vašeho bydlení je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 17. října