Bydlení a náklady na něj jsou čím dál dražší. Získat obyvatelný byt pod dva miliony? Dost problém. I tak jsou ale v Česku stále destinace, kde to jde. Třeba okrajové části Česka, tzv. příhraničí. A pochopitelně takové lokality, které se nepočítají zrovna k turisticky vyhledávaným. Hodně takových míst se dá najít na Karlovarsku, Chomutovsku, ale třeba i na Bruntálsku. Byty se tam dají sehnat a v porovnání s většinou území státu za hubičku. Ovšem nízká cena je vyvážena i negativy.

V Prostějově byty jsou, v Olomouci taky. I v Přerově relativně snadno seženete. Ovšem už hůř zaplatíte. Zejména pokud se jedná o koupi. Na mnoha jiných místech to není lepší. Jsou však oblasti, kde dosud můžete pořídit levně. Byt 2+1 za milion a dvě stě tisíc k tomu? Byt 3+1 za necelé dva miliony, ale třeba i o dalšího půl milionu levněji? Nebo snad garsonku za devět set tisíc? Ne, to nejsou ceny z doby před deseti a více lety. Ale ty aktuální. Stačí zkusit Sokolovsko nebo Chomutovsko.

Bydlení je tam vskutku mnohem levnější. Ale pozor, i život v okrajových částech Česka má své mouchy. A mnohde celé hejno. Tou největší je nezaměstnanost. Právě severní Čechy jí trvale trpí nejvíce. Těžební průmysl jde postupně dolů, stejně tak průmysl těžký. Tedy dvě odvětví, která tam byla nejvíce rozvinutá. Práce je zkrátka málo. A to platí i o Bruntálsku. Nižší ceny nemovitostí jsou kompenzované horší možností se v místě bydliště uplatnit. Další věcí jsou mzdy. Právě třeba Karlovarský kraj patří trvale k oblastem, kde jsou nejnižší v Česku.

Další důležitou věcí je nedostatek vysokých škol v regionech, stejně tak celkový odliv obyvatelstva. Jedná se navíc o regiony, které při odsunu Němců po druhé světové válce přišly o většinu původního obyvatelstva. V průběhu let se z mnoha okrajových částí staly také vyloučené lokality. Z okraje státu se místy stal i okraj společnosti. Příhraničí, zejména severní Čechy a severní Morava, navíc ukazuje, že se problémy časem nezměnily, nadále jsou podle dat Českého statistického úřadu tyto regiony nejvíce zatíženy třeba exekucemi jeho obyvatel.

Stále jsou zkrátka místa v Česku, kde se dá levně bydlet. Často i v blízkosti přírody. Ale stejně tak často za cenu, kterou vám realitky vyčíslit do inzerátu nedokážou.