Spánkem získáváte energii na práci, na rodinu i vaše přátele. Ložnice je místem, kde takovou sílu načerpáte. Pokud však uleháte v místnosti, ve které se necítíte dobře, poznáte to právě na spánku. Jak vytvořit správnou Feng Shui ložnici a co si pod tímto pojmem vůbec představit?

Feng Shui rozhodně není typ výzdoby domu či umění rozmístění nábytku a věcí. Jedná se o vědu, která je jedním z 8 pilířů tradiční čínské medicíny a vychází z taoistické filozofie. Feng Shui učí rozeznávat a pochopit energii čchi z okolního prostředí. Čchi je přirozenou součástí životního prostředí, proto je málokdy vytvářena designovými objekty vyrobenými strojem.

Ložnice jako klidná zátočina 

Ložnice podle Feng Shui proto neznamená pouze vhodné rozmístění nábytku, ale celkové pochopení čchi místnosti, jeho ovládnutí a využití pro kvalitní spánek a harmonickou relaxaci. Abyste toho dosáhli, potřebujete se držet určitých zásad Feng Shui ložnice.

Cílem Feng Shui ložnice je vyvážené a proudící čchi. Proud energie si představte jako řeku, která protéká od vstupu do všech místností. Tato pomyslná řeka by měla být silná, klidná a plynulá.

Pokud je proud energie v ložnici moc rychlý, nebo naopak příliš pomalý, nebude se vám v ní spát dobře. Rychlý tok energie vzniká zejména ve strohém a prázdném prostoru, přeplněné prostory čchi až příliš zpomalují. Právě proto je jedním z prvních pravidel Feng Shui zbavit se všech nepotřebných věcí. Všechny tyto „mrtvé“ předměty vám mohou spánek zhoršovat.

Jak má stát postel?

Postel by měla stát na severojižní ose, což je dle Feng Shui nejklidnějším směrem. Nedávejte ji nohama blízko ke dveřím, kde je nejsilnější proud aktivní energie. Neklidný spánek vám může také způsobit čelo postele. To by mělo být u plné stěny, aby tak chránilo a krylo hlavu.

Nejčastější chybou je umístění postele. Velmi škodlivá je například tzv. pozice mrtvoly, při níž vám míří nohy postele přímo proti dveřím.

Postel by měla být snadno přístupná z obou stran, v opačném případě totiž omezíte proudění čchi. Ze stejného důvodu se vyvarujte umístění dekorací, lamp, zrcadel či polic nad hlavou. Feng Shui postel by měla být vytvořena ze dřeva, s pevným čelem a bez úložného prostoru.

Použijte tlumené barvy

Pro harmonii v ložnici používejte pouze uklidňující barvy, které podporují tok energie. Tím zklidňují spánek. Doporučují se jemné, neutrální tóny, jako je šedá či béžová.