Jsou lidé, kteří balkón berou jen jako něco navrch. Dva tři metry plochy navíc. Možná někdo coby úložný prostor, další zase jako místo, kam pověsit v létě prádlo. Nic víc. Je to přitom škoda. Když se totiž projdete po některých ulicích v zahraničí, zjistíte, že z balkónu je fakticky další pokoj. Ne vždy celoročně obyvatelný, ale každopádně je z něj krásné místo pro trávení volného času. I v Česku se ale začaly objevovat balkóny připomínající více druhý obývací pokoj než betonový kamrlíček s výhledem. Jak na to?

Balkón může mít nemálo funkcí. Například již zmíněné věšení prádla nebo jako odkládací prostor. Může z něj ale být mnohem více. Třeba čítárna. Také něco, co by se dalo přirovnat k zimní zahradě. Nebo také místo, kde rádi trávíte odpolední siestu o víkendu či tlacháte s přáteli. Vše záleží na rozměru balkónu, ale hlavně na tom, kolik do něj vložíte energie.

Příjemným společníkem na balkón jsou květiny. Muškáty jsou jen jednou možností. Zkuste klidně i další rostliny, třeba i účelové. Osvědčila se třeba rajčata. Nebo hrášek. Pěstování paprik? Žádný problém. Ten by naopak mohly přinést popínavé rostliny. V džungli by se totiž při troše nepozornosti nemusel změnit pouze balkón, ale také přilehlá místnost v domě/bytě.

Fajn doplňkem je také sezení, případně pololežení. Hodně jsou v poslední době v móde palety a výrobky z nich. Přes YouTube, ale i jinde na internetu se dá dopátrat jednoduchého a šikovného využití jedné či více palet jako sedátka nebo lehátka. Výroba mnoho nestojí, naopak takto vytvořené posezení či poležení může vydržet opravdu dlouho. Vmžiku je tak z balkónu nejen sklad, ale klidně také odpočinková zóna… Velkým a častým doplňkem balkónů se pak i v Česku staly slunečníky.

Na závěr se podívejme na zvířata. Jak ta souvisí s balkónem? Nemálo. Balkón je příhodné místo pro ptačí budku, stejně jako třeba pítko pro ptáky. Mnohdy se také stává, že právě na balkóně se snaží uhnízdit ptáci. Třeba ve volném truhlíku. Nebo v příhodném rohu. Pokud vám nevadí tu a tam po nich odklidit trus, nechte je. Sledování ptáků a zejména ptáčat je lepší než televize.