Dnešní doba domácnostem moc nepřeje. Ceny nejen energií, ale téměř všeho se zvedají, všude je dráž a dráž. A už i média přichází se zprávami, že roste počet lidí v tíživější životní situaci. Není to tak dlouho, co vyšla zpráva, že mnohem více občanů je závislých na potravinových bankách. Nebo ta, že 94 procent obyvatel České republiky vnímá svou ekonomickou situaci jako horší. Přitom v domácnostech se dá nemálo ušetřit. Možná po troškách, zato na mnoha položkách.

 

Jídlo

Zde se dá ušetřit nemálo. O Česku se někdy mluví jako o království slev. Aby ne, v marketech je jich pravidelně požehnaně. I dnes se dá nakoupit levné, a přitom kvalitní jídlo. Stačí sledovat slevy a zároveň si na nakupování vyhradit trochu více času. Pokud si totiž všimnete, někteří výrobci zmenšili balení a samozřejmě ponechali cenu. Takže víc sledovat, víc uvažovat, více zvažovat. A vyhrajete. Navíc je fajn si dobře ujasnit, co skutečně potřebuji. A kolik toho potřebuji. Problém je totiž také to, že někdy vyhazujeme příliš mnoho jídla… A pak se divíme, kolik nás stojí.

Energie

Zlato, proč jsi tam nezhasla? Tohle bude možná stále častější věta z českých domácností. Je pravda, že pár minut se na vyúčtování ani nepozná. Ale když pravidelně budeme svítit tam, kde nikdo není, nebo když je venku světlo, už můžeme sáhnout do kapes hluboko. Totéž platí o vodě. Nechat ji zbytečně téct není nejen ekologické, ale ani levné. Jednoduše se to nevyplatí. A tak si řekněte, kolik vody skutečně potřebujete na umytí sebe nebo nádobí. Možná vás překvapí, kolik litrů (vody i peněz) ušetříte.

Doprava

V tomto ohledu není Čech šetřivý typ. „Všude autem“ je přesně to, co charakterizuje většinu z nás. Přesunů je během dne opravdu dost. Nicméně ve dnech, kdy řešíme pouze přesun z domu do práce a naopak, proč nevyužít hromadnou dopravu? A pokud tedy nepracujete třeba dvacet nebo více kilometrů od bydliště, pak je kolo velký kamarád. Provoz vás nestojí prakticky nic. Maximálně tak nějaké to pití.