Speciálně před Vánocemi na nás pomalu z každého rohu číhá řada lákadel a snaží se nás přimět k nákupu právě u toho kterého prodejce. Některé akce jsou skutečně výhodné a dá se na nich ušetřit. Podle odborníků bychom si ale měli dát pozor, abychom nenaletěli na falešnou slevu. A varování přibývají. Pod tlakem inflace se prodejci budou snažit napálit zákazníky ještě častěji. Než se tedy pustíte do nákupů, ceny si ověřujte, pomoci by vám mohly nejrůznější srovnávače cen.

Mezi akcemi najdeme řadu slev, které nejsou výhodné. Naopak se jedná o velký podfuk na lidi. Vždy je tak dobré si prvně ověřit, zda se jedná o dobrou cenu, nebo je lepší se poohlédnout jinde. Často se pak stává, že je člověk pořádně zklamaný.

Slevy bývají zpravidla odečteny od původní ceny, za kterou jsou dané produkty prodávány běžně. Pokud je akce uvedena z ceny, jež byla dříve, tak je vše v pořádku. Většinou se jedná o výhodný nákup předmětu. U dražších produktů, jakými je například elektronika, se může cena snížit i o tisíce korun.

Pak tu ale najdeme řadu podobných výhod, které jsou však spíše jen na oko a přilákání pozornosti. Některé z firem se totiž neštítí zkoušet různé praktiky a často zaberou na řadu zákazníků. Trik je poměrně jednoduchý. Z původní částky produkt najednou zdraží o desítky procent a z této ceny se následně odečte určitý počet procent. Jeví se tak, že zboží zlevnilo na skvělou cenu, ale přitom se třeba jen dorovnalo počáteční ceně.

V případě jakýchkoliv obdobných slev je tak potřeba důkladně se podívat věci na zoubek a pomocí různých srovnávačů cen ještě vše porovnat. Můžete pak třeba zjistit, že v jiném obchodě byste ušetřili mnohem více. Někde se může jednat jen o pár korun, ale pokud jsou to řádově stovky, či dokonce tisíce, tak je to poměrně velký zásah do rozpočtu. V tomto případě je namístě podoba onoho známého – dvakrát měř, jednou nakupuj.

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA