V tenise platí, že právě přechod z juniorské do seniorské kategorie je tím největším sítem. Řada velkých nadějí se s tím vyrovnat nedokázala a brána na světové turnaje pro ně zůstala uzavřena.

Na Hané si s touto extrémně těžkou situací umí často poradit, což potvrzuje také letošní soupiska extraligového družstva. Aktuální mužská jednička Jiří Lehečka byl v roce 2019 pátým hráčem prostějovského výběru, trojka Dalibor Svrčina byl před třemi lety osmičkou. V sezóně, kdy oba tenisté byli oporami dorosteneckých mistrů republiky. Dnes patří mezi tahouny prvního výběru.

„Přechod do seniorské kategorie je hodně citlivý. Je zapotřebí velice promýšlet každý další krok. Ve svých věkových kategoriích jsou hráči zvyklí vyhrávat a postupovat do závěrečných kol turnajů. Najednou vypadávají třeba hned v těch prvních, potřebují se rozkoukat. Chce to cit a trpělivost,“ říká zkušený trenér a uznávaný odborník Jaroslav Navrátil. „Plánování a přípravě v tomto klíčovém období věnujeme velkou pozornost. Nechceme nic uspěchat. I proto se nám daří naše hráče posouvat mezi dospělé,“ dodává Navrátil.

Prakticky totéž platí u Sáry Bejlek. Teprve šestnáctiletá tenistka byla na extraligové soupisce už v roce 2020, kdy byla desátou hráčkou Prostějova a o rok dříve družstvu staršího žactva pomáhala k cestě za českým titulem. Dnes je jedničkou ženské části sestavy TK Agrofert. „Už loni nám Sářiny body prakticky zajistily titul. Hrála neuvěřitelně, vůbec nebyla nervózní. Myslím si, že i tyto zkušenosti zúročila v letošní sezóně, kdy se v žebříčku WTA posunula už do druhé světové stovky,“ míní Navrátil.

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÝ TENIS je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 12. prosince