Advent je tady a vy z půd či sklepů vynášíte ozdoby všech barev a tvarů, abyste svému domovu vnuknuli to, co k pravým vánočním svátkům patří? Jaké budou ty letošní? Klasické, nebo se světové trendy upínají krapet jiným směrem? Jaké jsou trendy pro Vánoce 2022?

Vzhledem k náročnému roku se lidé o letošních Vánocích chtějí především uklidnit, klade se důraz na osobní setkávání a chvíle s rodinou, až potom se řeší nákupy dárků a stres. Lidé chtějí více vnímat sami sebe, a to se promítá ve vánoční výzdobě. Ve všech domovech snad zavládne mír a nostalgie, a to vše se projeví ve vánočních dekoracích.

Přírodní prvky a perly

Do vánočního ladění se letos proplétají zelené větvičky, také lístky, dokonce i květy. Spojení s přírodou je zřejmé v každém detailu a jeho elementy se ve vánočním hávu dostávají na stromeček, věnce a do girland nad našimi vchody. Další prvkem, který se letos hojně objevuje na vánočních dekoracích, jsou perly, které svým jemným akcentem dodávají Vánocům až éterického ducha.

Vždy zde budou zastánci modernějšího stylu, a ti letos jednoznačně volí cestu Après Ski. Že nelze kombinovat lyžařskou vášeň s domácí vánoční výzdobou? To jste na omylu! Vyzkoušejte užít staré lyžařské náčiní, svetry či oblečení a vytvořte jedinečnou vánoční atmosféru moderní domácnosti.

Skřítci s naraženou čepicí

Ze severské mytologie k nám přichází Vánoce plné skřítků Gonků. Vousatí panáčci, kteří mají čepici naraženou až po nos, jsou letos hitem a zdobí domácnosti od vchodů po vánoční stromeček. Skandinávské děti na Štědrý den připravují kaši s máslem pro Gonka, aby zajistily, že Gonk bude dobře nasycen a přinese štěstí a ochranu jejich domovům a farmám.

Tradiční Vánoce u vás doma

Stejně jako v zahraničí, i v českých domácnostech se objevuje výzdoba s přírodním akcentem, která se však snoubí v tradičních vánočních barvách, kterými jsou tmavě zelená, červená a zlatá. Výzdoba se pojí s klasickými materiály, tedy s papírem, dřevem, sklem, hitem letošních Vánoc je také porcelán, ze kterého si ozdobičky vytvoříte i sami doma.

Zasněžený les coby předloha

Letošním Vánocům budou vládnout krásné neutrální barevné palety, pro které se stal předlohou zasněžený les. Pokud chcete mít stromeček podle nejmodernějšího trendu, podívejte se na sněhem zapadanou jedličku před vaším domovem a dopřejte jí jemné sněhové koule, světlé baňky, množství řetězů a pokuste se jednoduše zavát váš stromek stejně, jako první sníh ty na vaší zahradě.  Barvou letošních Vánoc se stala platinová, která do domovů přináší klid a mír. Oblibu této barvy podtrhuje fakt, že je jakýmsi kompromisem mezi stříbrnou a zlatou, přitom je mírná a oku lahodící. Domovy se ponesou po vzoru loňska v bílé, kterou platinová nádherně doplní, ještě lepší dojem vyvolá v kombinaci s broskvovou nebo také béžovou barvou.

V barvách duhy

Ne každý si potrpí na bělostnou výzdobu, kam dohlédne. Proto je hned na druhém místě naprostý extrém proti zmíněnému zasněženému trendu. Vánocům letos v barvě zavládly i duhově zbarvené dekorace, které se do domovů propracovaly nejen na stromeček, ale také na věnce či řetězy.

Růžové Vánoce

Ač je to netypické, růžová stále vede na předních příčkách žebříčku vánočních barev. Její jemné tóny decentně ladí neutrální vánoční styl a dodávají mu šmrnc.

Vintage Vánoce jsou stále in

Pokud si na výstřelky poslední módy skutečně nepotrpíte, vintage styl našich babiček je stále v kurzu a rozmáhá se nejen v českých domácnostech, ale také v zahraničí. Barevný stromeček se starými, blyštivými ozdobami se často objevuje na stránkách katalogů udávajících trendy, celistvý dekor poté doplňují výrobky z dob dávno minulých, které lidé používají jako součást vánoční výzdoby. Nostalgie prostupuje domácnosti ve svých zlatých odstínech, které k ní patří a připomínají všem vyznavačům vintage stylu krásné vzpomínky.

Jak sladit vánoční dekorace

Dekorace ve vaší domácnosti nemůžete rozmístit, jak vás napadne. Sladit vše, to chce potřebnou míru vkusu a dobré oko. Vánoční barvy nesmí chybět v žádné místnosti, klade se důraz na vánoční tón v každém koutě, hlavní téma doplňte esteticky tak, aby nebylo ničeho příliš.

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉ VÁNOCE je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 12. prosince