K předvánočnímu období patří bezpochyby také nákup stromečku a ryb. Dvě tradice, bez nichž by Vánoce nebyly Vánocemi a jež se stále udržují. Prodejců tohoto zboží přibývá, postupem let se však mění poptávka. Ze stromečků nyní vládne jedle, naopak klesá zájem o borovice i smrčky. Z ryb je stále jedničkou kapr, ale i zde se mnohem více lidí začíná přiklánět i k dalším alternativám.  

Nakoupit si stromeček i kapříka můžete například v Plumlovské ulici. „V letošním roce nabízíme borovice, byť v omezeném množství. Dále máme jedle, které jsou mezi zákazníky stále oblíbenější, nechybí samozřejmě ani oba druhy smrčků. Ať už je to smrk stříbrný nebo pichlavý,“ prozradil pro speciální přílohu Večerníku František Lužný.

Zajímalo nás, jak to jde? „Jedle jsou nyní nejprodávanější, to bezesporu. U borovic se vyskytuje problém, pravidelně na podzim je napadá houba sypavka a následně jehličí rezaví, takže od toho řada lidí upouští. Nechce se to ani plantážníkům příliš pěstovat. Podobné je to i u stříbrných smrčků,“ prozradil muž, který se prodeji vánočních stromků věnuje už dvě dekády. 

Letos začali už na konci listopadu, aby zajistili poptávku ve školách, firmách či restauracích, kde je logicky zájem dřív než ve většině domácností. „Zájem už pomalu a jistě projevují i domácnosti, ale jako první vždy přichází poptávka od škol či firem. Jedná se o různé vánoční akce, besídky a podobně. Lidé ve větším začínají chodit až později,“ potvrdil Lužný.

Kromě stromečků se mohou zákazníci těšit i na kapry od 16. prosince. „Prodávali jsme i dříve, ale s cenami za vodu i elektřinu by se nám to letos nevyplatilo. I tak si myslím, že budeme opět nejspíše první, kteří s vánočním prodejem začnou. Určitě se tak zase můžeme ‚těšit‘ i na řadu kontrol, což je nevýhoda toho prvního,“ prozradil s úsměvem prodejce, který také dodal, že si mohou zákazníci nechat kapříka rovnou zpracovat. „Lidé si tak mohou domů odnést kapra už naporcovaného. Stejně jako u každého dalšího odvětví se dá očekávat, že i zde půjde cena o něco nahoru. Zatím ji ještě nemohu říct, protože ji sám nevím, ale počítám, že půjde o zhruba desetiprocentní zdražení. Kapry jinak budeme brát stejně jako každý rok z Tovačova. I u nich se zatím čeká, jaká bude finální cena.“

Že ke slavnostní večeři i nadále patří kapr, potvrzuje i prodejce, přiznává ale také, že určitý pokles zájmu je znát, prim hrají alternativy. „Zůstává vládcem na Štědrý den, ale musím říct, že i tato tradiční večeře postupně upadá. Za nějakých dvacet let na trhu je vidět, že jde o stálý pokles. Především u mladších rodin je jasně patrné, že volí raději jiné ryby jako například lososa, ale také ´jen´ řízky z vepřového či kuřecího masa. Těžko říct, zda je to kvůli chuti, nebo spíše kvůli kostem,“ doplnil František Lužný.

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA