Komu doma během Vánoc nevoní skořice, ten jako by svátky ani neslavil. Její výjimečná chuť i vůně se snoubí s celou řadou pokrmů, které na stole během konce roku nesmí chybět. Najdeme ji tak ve velkém množství cukroví, ale i dalších pokrmech. Scházet samozřejmě nesmí ani ve svařáku či punči, nápojích během tohoto období velmi oblíbených. Nechybí také jako vánoční dekorace a umí provonět celý byt. Skořice toho ale zastane daleko víc. Pomáhá při chřipce, angíně či trávicích potížích, takže by se na ni nemělo zapomínat ani po svátcích.

 

V dřívějších dobách přitom byl skořici přisuzován bájný původ, kdy se měla skořice krást z hnízd dravých ptáků. Dnes už dávno víme, že jde o kůru skořicovníku z mladých větví. Původně pochází ze Srí Lanky. V našich končinách se koření využívalo už od středověku. Nejdříve se ale jednalo o exotické koření, které bylo hlavně výsadou bohatých, a přidávalo se do různých pokrmů, především s masem. V Evropě se během let skořice začala používat spíše do sladkých jídel. Východní země si ani nadále neumí pokrmy z masa bez ní představit.

V Čechách je skořice vnímána jako vánoční koření, které patří do celé škály cukroví. Chybět nesmí v tradičních perníčcích, oblíbené jsou ale i další druhy cukroví s jejím typickým aroma. Základem je také během roku i pro jablečný štrůdl a pro už zmíněné svařené víno či punč, který má velmi silnou oblibu v Čechách. Řada z nás ji také používá jako dekoraci, jako nedílnou součást svátků. Její nezaměnitelná vůně se nedá ničím nahradit.

Skořice má ale řadu dalších vlastností a slouží člověku nejen v likérnictví, voňavkářství a kosmetice, ale i v boji proti širokému spektru virů, bakterií a plísní. Je tak doporučována právě během období chřipek a nachlazení a označuje se také jako přírodní antibiotikum, díky jejím protizánětlivým vlastnostem.

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA