Kdo 27. května 1997 tušil, že jednou budeme nejčtenější?

Přišlo to jako blesk z čistého nebe! Psal se sedmadvacátý květen 1997 a světlo světa spatřilo oficiálně první vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku. Už o týden dříve přitom první šťastlivci drželi v rukou nulté číslo. Do té doby nevídaná věc, vždyť po komunistické Stráži lidu měl v Prostějově mediální monopol Prostějovský týden... Dva nadšenci, Bohumil Pácl a Leo Krč, se ale rozhodli zamíchat kartami ve vydávaných tiskovinách ovládajících veřejné mínění v Prostějově. V tu chvíli nikdo netušil, že prvním číslem Večerníku položí základ k dnes již pětadvacetileté tradici, při níž dnes už každé pondělí (zpočátku se vycházelo v úterním podvečeru) najdete toto v současnosti nejčtenější regionální periodikum nejen na pultech trafik! Jedenáctku přitom letos ve funkci šéfredaktora oslavil Petr Kozák, který po více jak třináctileté anabázi na nižších pozicích vede tým oficiálně již od února 2011 jako šéfredaktor. De facto přitom do funkce nastoupil v listopadu 2010, načež předtím dělal zástupce šéfredaktora, sportovního redaktora a ve Večerníku začínal jako externista v roce 1998. Hodně košatá historie našeho šéfíka, který je s naším titulem spojen pupeční šňůrou.

Pojďme k novinám jako takovým. První číslo Večerníku vyšlo v době, kdy starostou Prostějova byl Jan Šverdík. Již tehdy jeho zakladatelé slibovali, že se nová tiskovina na mediálním trhu bude lišit od těch zavedených. A po dvaceti letech můžeme říct my, nové a široké redakční osazenstvo, že se to povedlo. Dodnes se tohoto cíle držíme. A proto také Večerník Prostějované kupují.

Začátky nebyly samozřejmě jednoduché. Jak jsme zmiňovali již v retro vydání (číslo 22), zakládající tým ho vyráběl doslova na koleně. Pro nás následovníky je dnes až úsměvné, když se podíváme na první osmistránková čísla. My, současní redaktoři, bychom dnes nad zaplněním takových vydání strávili v práci snad jen pár hodin týdně... Postupem let ale Večerník nabíral na síle nejenom co do témat, která jsme předkládali veřejnosti. Naše noviny, které si Prostějované rok od roku brali i za svoje, sílily objemem i množstvím nejrůznějších tematických stran, samozřejmě i počtem speciálních příloh. Není tedy nic výjimečného, když se v současnosti každé pondělí dostane čtenářům do rukou i osmdesátistránkové vydání jako dnes. A vyrobit to, už dá pořádnou fušku!

Z de facto prvního ustálenějšího redakčního týmu podílejícího se na zásadních posunech dnes nejčtenějšího regionálního periodika zbyli už pouze dva členové. I do redakce Večerníku pochopitelně nastupuje mládí, což je samozřejmě dobře. Své nové kolegy ovšem učíme lásce k tištěnému vydání, byť si uvědomujeme, že doba internetových médií a sociálních sítí je neúprosná a tištěné noviny všude ve světě pomalu ustupují ze slávy. Nemusíme snad ale připomínat, že papír a tiskařská čerň mají své neopakovatelné kouzlo, proto nás tvorba Večerníku stále baví a stále máme fantazii a chuť ho inovovat. Proč? Protože jsme již pětadvacet let s vámi a chceme, abyste vy byli minimálně dalších pětadvacet let také s námi!

 

Součástí aktuálního tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází v pondělí 19. prosince, je příloha SPECIÁL VÁNOCE aneb 25 LET Večerníku a dvojnásobné číslo magazínu TV POHODA