Rok 2021 nebyl z pohledu významných událostí v Prostějově sice tak bohatý jako předešlé roky, a to hlavně v důsledku přetrvávající pandemie covid-19. Přesto došlo k několika významným akcím, událostem, případům či momentům, které rozhodně stojí za to si připomenout. I když je velice těžké vybrat šestici TOP událostí, stejně jako to Večerník činí v této příloze každým rokem, přesto se o to pokusíme. Takže na co bychom z minulého roku rozhodně neměli zapomenout?

První Prostějovan s vyznamenáním od prezidenta

Mezi držiteli státních vyznamenání udělovanými prezidentem republiky k výročí založení samostatného československého státu se objevil i sportovní manažer, šéf tenisového klubu a prostějovský rodák Miroslav Černošek. Ten obdržel od prezidenta medaili Za zásluhy o stát v oblasti sportu. Kromě rodáka z Prostějova obdržel vyznamenání za sportovní zásluhy už jen judista Lukáš Krpálek, s nímž donedávna Černošek exkluzivně spolupracoval. „Nemůžu říci nic jiného než to, že si ocenění obrovsky vážím. Vždyť jsem obyčejný kluk z Prostějova z Fanderlíkovy ulice! Průměrný student gymnázia, bez řidičáku a schopnosti pracovat s počítačem, s Nokií starou dvacet let. A teď mě čeká Vladislavský sál na Pražském hradě,“ nechal se dojímat první Prostějovan se státním vyznamenáním od prezidenta České republiky.

Odložené oslavy 630. výročí povýšení Prostějova na město

Když v roce 1390 markrabě a římský král Jošt Moravský povýšil díky výročnímu trhu Prostějov na město, určitě netušil, že se do tohoto středu Hané vrátí po 631. letech znovu. Abychom vysvětlili ona čísla, oslavy 630. výročí povýšení se měly uskutečnit už v roce 2020, ale zabránila tomu koronavirová pandemie. Rok odložené oslavy ale trápily málokoho, organizátoři i členové agentury Gryff, stejně jako stovky diváků na náměstí T. G. Masaryka byli na konci června loňského roku rádi, že se po tak dlouhé době nakonec mohla uskutečnit velkolepá a atraktivní oslava.

Překvapení ve volbách – Hana Naiclerová do Parlamentu ČR!

V říjnových parlamentních volbách se neztratili ani prostějovští kandidáti napříč politickým spektrem. Ale popravdě řečeno, v koutku duše jsme věřili v daleko větší úspěch. Nakonec Prostějov z voleb „vytřískal“ čtyři zástupce v Poslanecké sněmovně, kdy mandáty obhájili Jaroslav Faltýnek s Ladislavem Oklešťkem (oba ANO 2011) a Radim Fiala (SPD). Tyto tradiční poslance pak doplnilo jedno velké překvapení, poslanecký mandát získala z pátého místa kandidátky Pirátů a Starostů Hana Naiclerová. Petru Sokolovi (Spolu) a Pavlu Dopitovi (SPD) unikla účast ve sněmovně jen o pověstný fous.

Prostějov zřídil první očkovací centrum v kraji

Dne 22. března 2021 zahájilo provoz velkokapacitní očkovací centrum v Prostějově. Po rychlé dohodě mezi vedením magistrátu a prostějovskou nemocnicí vzniklo ve všech prostorách Společenského domu v Komenského ulici. A jako vůbec první tohoto druhu v Olomouckém kraji. Během pěti měsíců v něm lékaři podali přes 71 tisíc vakcín.

Na prvního občánka se čekalo 3 dny

V roce 2021 se na prvního narozeného Prostějovánka čekalo nebývale dlouho. Zatímco v ostatních nemocnicích v kraji tyto milé události proběhly prvního, maximálně druhého ledna, v Prostějově přišla na svět Elenka Wantulová až 3. ledna po sedmé hodině ráno! Po narození vážila 3,65 kilogramu a měřila 50 centimetrů. Komu je toto jméno známé, nemýlí se. Malá Elenka je vnučkou slavného prostějovského parašutisty.

 

Speciální příloha monitorující uplynulý letopočet ROČENKA 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večenríku, který je v prodeji od 16. ledna