LEDEN

Rok 2021 začal, ostatně jako vždy v předchozích létech, konstatováním následků předchozích silvestrovských oslav i příchodu nového roku. Zatímco hasiči a policisté hlásili v Prostějově klidný průběh, opačné zkušenosti měli v nemocnici. Lékaři na úrazové ambulanci přijali tři desítky zraněných, z nichž někteří utrpěli i řezné rány. Na prvního občánka roku se v Prostějově čekalo až do 3. ledna. Byla jím Elenka Wantulová, vnučka slavného parašutisty. Tradičně se objevili falešní tři králové, kteří požadovali po lidech peníze na charitu, přitom k tomu neměli žádné pověření. Velkou škodu utrpěl sběratel historických motocyklů, kterému dosud neznámý pachatel ukradl z garáže dva veterány Jawa. Vlivem pokračující a hlavně stále sílící pandemie covid-19 přibylo během ledna také úmrtí v přímé souvislosti s koronavirem. Majitelé prostějovských pohřebních služeb hlásily první problémy, mrtvoly se hromadí u krematorií a pohřby se odkládají. Černá rakev však děsila občany i na prostějovském náměstí, to zde ovšem jen proti covidovým opatřením protestoval spolek Chcípl pes. V Krasické ulici došlo k neštěstí, mladá žena po vystoupení z autobusu vstoupila do jízdy vozidlu. Po srážce utrpěla těžké zranění. Prostějov zasypal uprostřed prvního měsíce roku sníh, dlouho však v ulicích nevydržel. Město vyhlásilo „válku“ vrakům aut, první nechalo odtáhnout z Rostislavovy ulice. Pozemky za místním nádražím leží ladem, původní plány postavit zde sportovní halu vzaly za své. Podle radních na to teď nejsou peníze. Večerník odhalil, že servírka z restaurace v ulici Újezd točí porno. Co dál? Radní Marcela Župková se už podruhé nakazila covidem-19 a dlouholetý ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy ohlásil odchod do důchodu. Ve funkci strávil 21 roků. Uznávaná dermatoložka Lea Útratová, která čelila obvinění z toho, že ordinovala opilá a zranila pacientku, zemřela. Příčina její smrti je zahalena tajemstvím. Policisté koncem ledna vyšetřovali dvě vloupání do domů v Prostějově. Lupiči brali všechno, co jim přišlo pod ruku, dokonce i trezor s cennostmi. Ve druhém případě zloděje načapala majitelka. Kuriózní případ se odehrál v Plumlovské ulici. Mladík v autě zastavil na znamení policejní hlídky, dal se však okamžitě na útěk, měl totiž soudem zakázáno řídit. Muž utekl na zahradu jednoho z domů, kde ho však překvapil rotvajler! Díky psu se tak policistům podařilo piráta silnic zadržet. A na samý závěr ledna přichází po dlouhé době optimistická zpráva. Počet nakažených covidem-19 začíná klesat.

 

Prvním prostějovským občánkem roku 2021 se stala Elenka Wantulová, vnučka úspěšného sportovního parašutisty.

ÚNOR

Prostřednictvím tříkrálových sbírek se podařilo v Prostějově a okolí vybrat na charitu téměř 315 000 korun. Po delším čase se dostal opět do hry prodej ptenského zámku, který je dodnes majetkem města. Radní uvedli, že brzy vyhlásí další záměr prodeje. Policisté vyjížděli řešit případ násilí do nemocnice, kde opilý pacient maďarské národnosti napadl lékaře, nechtělo se mu totiž na záchytku. Opět se ozvali se stížnostmi nájemníci sociálního domu v Pujmanově ulici. Popeláři totiž jeden týden „zapomněli“ na jejich kontejnery a lidé se tak tady doslova brodili v odpadcích. V bytovém domě pro sociálně slabší v ulici Jana Zrzavého došlo k tragédii. Mladá žena zde vyskočila z balkónu v sedmém patře, na místě byla mrtvá. Ostrý spor se vyhrotil v Domově pro seniory v Nerudově ulici. Jedna z uživatelek zde tajně krmila divoké kočky, ovšem také potkany a další hlodavce. Přítrž musela učinit až městská policie a vedení domova. V České ulici začalo kácení desítek letitých stromů kvůli opravě vodovodu. Protesty zdejších lidí přišly pozdě, město slíbilo za vykácené lípy okamžitou náhradu. Také během února počty nakažených koronavirem v kraji i samotném Prostějově klesaly, vyhráno ale zdaleka ještě nebylo. Přesvědčili jsme se o tom v následujících měsících. Večerník až po pár týdnech zjistil, že mladá žena, která si na začátku měsíce vzala život skokem z balkónu v sedmém patře domu v ulici Jana Zrzavého, se v roce 2015 dopustila v Prostějově závažného zločinu. V ulici A. Slavíčka tenkrát pobodala svoji spolužačku a třemi bodnými ranami nožem jí způsobila těžká zranění... Do výběrového řízení na nového šéfa městské policie se přihlásilo jedenáct uchazečů a start rekonstrukce Vrahovické ulice byl znovu odložen. Tentokrát ovšem jen o několik týdnů kvůli počasí. Mladík z Prostějova podvedl 63 lidí z celé republiky tím, že jim přes internet nabízel vstupenky na koncerty nebo počítačové hry. Obdržené peníze ale prosázel a nic neposlal. A zatímco náměstkyně primátora Milada Sokolová ujišťovala veřejnost, že zvládne práci na radnici i na krajském úřadě, v baráku hrůzy v ulici Jana Zrzavého našli další mrtvolu! Tentokrát v bytě nalezli policisté mrtvého muže se sáčkem na hlavě. Koncem února se na prostějovských základních školách i v mateřinkách začaly provádět chemické nástřiky proti covidu-19. Primátor je ale po pár dnech zastavil kvůli drtivé kritice, že nástřiky obsahují karcinogenní látky. Prostějovská společnost Čezeta Motors se ocitla v dluzích a insolvenci.

 

 

 

Speciální příloha monitorující+B28 uplynulý letopočet ROČENKA 2022 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večenríku, který je v prodeji od 16. ledna